Orbán Viktor: Brüsszelben azt akarják, hogy közösen osztozzunk a terrorkockázatokban is

2023. október 13. péntek 09:06

Orbán Viktor: Brüsszelben azt akarják, hogy közösen osztozzunk a terrorkockázatokban is

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, Magyarország osztozik Izrael fájdalmában. A magyar döntéshozók első számú feladata ugyanakkor az, hogy ami a Közel-Keleten történt, az hazánkban és Európában ne történhessen meg. Kifejtette: Brüsszelben vakok, mert a hétvégi események ellenére sem akarnak változtatni az unió migrációs politikáján és továbbra is be akarják engedni az illegális bevándorlókat, amely jelentős biztonsági kockázattal jár. 

 


 

A terror elfogadhatatlan és amikor látja az ember, az megrendítő hatással van. Együtt érzünk azokkal, akik elszenvedték a támadást és érzelmileg az áldozatok oldalára állunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő szerint hálát kell adnunk, hogy nekünk nincs ilyen gondunk és békében élhetünk. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a választott vezetőinknek az a feladata, hogy a magyarokat egy ilyen nehéz helyzetben is megvédjék.

Azt reméljük, hogy mindenkit ki tudunk hozni Izraelből, aki magyar, de ez nem mindig egyszerű, mert nem mindenki érzékeli, hogy mekkora veszélyben van - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy magyar áldozatok lennének.

Ha megtámadnak egy országot, akkor az ottani vezetőknek az van a fejében, hogy mindent megtegyenek, hogy ez még egyszer ne fordulhasson és ehhez minden joguk megvan.

Lokalizálni kell a konfliktust, mert a háború jelenleg a terrorizmus ellen folyik. Még nincs államközi konfliktus, és nagy baj lenne, ha egy arab-izraeli háború destabilizálná a térséget, mert ennek hullámai még Magyarországot is elérnék.

A dolgok már éppen kezdtek jól alakulni a világnak abban a sarkában - utalt a közel-keleti helyzet javulására Orbán Viktor, aki szerint

Donald Trump amerikai elnök hivatali évei alatt sokat javult az arab-izraeli kapcsolatrendszer.

A kormányfő kifejtette, a terrorakció összefüggésben állhat ezzel, elképzelhető, hogy az volt a célja, hogy ez visszaforduljon, ám egyelőre erről nincs pontos tudásunk.

Hangsúlyozta: meg kell, hogy kongassa a vészcsengőt az, hogy szimpátiatüntetések voltak szerte a nyugati világban a terrortámadás mellett. Magyarországon ez lehetetlen, de Nyugat-Európában sokan helyütt nem tudják megakadályozni azt, hogy nagy számban helyeseljenek ilyen akciókat - tette hozzá a miniszterelnök.

Adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben helyén volt az eszünk, távol tartottuk a terrorista veszélyt az országtól - emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ellenőrzés nélkül jöttek be tömegek, köztük ott pedig vannak a Hamász megbízottai is.

Magyarországon Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége él, mindannyian magyar állampolgárárok, akiket meg kell védeni - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: a veszélyek korában élünk, de nem törődhetünk bele abba, hogy a biztonsági szint csökkenjen.

Orbán Viktor leszögezte, Brüsszelben azt akarják, hogy beengedjük a déli határon levő, erőszakoskodó embereket, hogy abban osztozzunk, amitől ők évek óta szenvednek.

Rossz dolgot állítanak elő azzal, hogy a migránsokat beengedik, a lengyel-magyar ellenállást pedig félretolták - tette hozzá.

A miniszterelnök leszögezte, egyetlen modell vált be: a magyar, és ahelyett, hogy unió átvenné a magyar modellt, a mi jól működik, le akarja lerombolni azt. Ez ellen pedig politikai eszközökkel tudunk csak küzdeni.

A jövő évi EP választásokon el kell érni egy változást - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, pontosan tudják, hogy az európai emberek nagy többsége velünk ért egyet a migrációs kérdést tekintve.

Úgy fogalmazott: ha megkérdeznek egy uniós polgárt, elmondja, olyan migrációs rendszert szeretnének, mint Magyarországé.

Kiemelte a miniszterelnök: ennek az uniós vezetők az állampolgáraik akaratával szembe mennek.

A kormányfő aláhúzta, más országok nem kérdezték meg a lakosságot, arról, hogy mit szeretnének ebben a kérdésben.

Az inflációról is szó esett, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, olyan méretű az inflációs özönvíz, amelyet a jegybank már nem tud megfogni. Ennek a felelősségét, és irányítását ezért átvette a kormány.

A kormány ezért olyan intézkedéseket vezetett be, melyek gyakran a gazdaság működésétől idegen eszközök voltak, ennek ellenére szükségesek.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „A diagnózis helyes volt, és az orvosi beavatkozás is sikeres".

Ebből kiindulva Orbán Viktor úgy látja, hogy november-decemberre sikerül letörni egy számjegyűre az inflációt.

Aláhúzta: azt szerettük volna, hogy magas maradjon a gazdasági növekedés, miközben letörjük az inflációt. A kettő együtt viszont nem megy.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy a 2023-as év az infláció letörésének éve lesz, és 2024-ben célozzuk meg a magas gazdasági növekedést.

Orbán Viktor kifejtette, egy olyan gazdasági közegben, ahol más tagországok nem növekednek gazdaságilag, nehéz növekedni. Ha külföldön nincsenek vásárlók, a saját termékeid a nyakadon maradnak - mutatott rá.

Magyarországnak minden piac felé nyitva kell maradjon. A kormányfő elmondta, zajlik egy vita, arról, hogy ketté kell osztani nyugati és keleti világra a globális piacokat. Kiemelte:

Magyarország érdeke az összekapcsolódás.

A miniszterelnök elárulta, georgiai látogatás fő kérdése az volt, hogy az EU ebben a meggyötört állapotában képes lesz-e összekapcsolni gazdaságát a kaukázusi világgal. Ehhez a világhoz a számunka legközelebbi kapcsolódást Georgia jelenti.

Felelevenítette a miniszterelnök, Azerbajdzsánban előállított zöld áramot akarunk behozni, Georgián, Románián és Magyarországon keresztül az EU-ba.

Mint mondta, ez egy nagy uniós program. „Ez jó lesz az ott élő embereknek, jó lesz Magyarország energiabiztonságának, és jó lesz az Európai Uniónak".

Az én szívemhez az áll a legközelebb, hogy két olyan tudós kapta a Nobel-díjat, akik a „mély-Magyarországból" érkeztek - fogalmazott Orbán Viktor.

Azt üzeni ez a két Nobel-díj, hogy „ne féljetek magyarok, mert fantasztikusok koponyák teremnek az országban", akik, ha egy kis lehetőséget kapnak, megindulnak fölfelé és a világ legjobbjai között találják magukat - emelte ki a kormányfő.

MTI - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán