Orbán Viktor: Brüsszel a háború lázában ég, de Magyarország nem ad pénzt fegyverre

2024. február 02. péntek 08:31

Orbán Viktor: Brüsszel a háború lázában ég, de Magyarország nem ad pénzt fegyverre

Sikerként értékelte a csütörtöki, az európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette: Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze.

 

 

 

Nem állunk jól a béke terén, mert Brüsszel a háború lázában ég és arrafelé minden a háború körül forog, pedig Magyarország szerint mindennek a béke körül kellene, hogy forogjon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint eltelt két év, a háborúval kapcsolatos ukrán és nyugati remények nem teljesültek, a háború továbbra is nyitott, százezrek meghaltak, gyakorlatilag öldöklés folyik a fronton és nem látni a konfliktus végét, ezért azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél hamarabb vége legyen.

Ebben a közegben kellene egy békepárti politikát folytatni.

Brüsszel fegyvert akar szállítani, de Magyarország erre nem hajlandó pénzt adni.

Orbán Viktor szerint ezt a most elfogadott ötvenmilliárd eurót nem fegyverre kapja Ukrajna, hanem arra, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze, mert az ukrán gazdaság lényegében lélegeztetőgépen van és, ha az amerikaiak és az EU nem küld pénzt, akkor „be kell zárni a boltot", ami azt jelentené, hogy nincs nyugdíj, nincs fizetés, nincs kórház, nincs semmi.

Magyarország azt szerette volna, ha a béke érdekében adunk pénzt, de ez nem volt lehetséges, mert a nyugatiak továbbra is azt gondolják, hogy az a jó, ha minél tovább tart a háború, mert ezzel javul Ukrajna katonai helyzete.

„Én viszont azt gondolom, hogy ennek az ellenkezője az igaz, az idő az oroszok oldalán van és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg"

- mutatott rá.

A miniszterelnök szerint szintén nagyon fontos, hogy sikerült azt is elérni, hogy a magyarok pénze nem kerül Ukrajnába, hiszen fenyegetett az a veszély, hogy a rajtunk kívüli 26 EU-s tagállam megállapodik nélkülünk és a nekünk járó pénzt odaadják Ukrajnának. Ezt sikerült elkerülni.

Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarországon is vannak háborúpártiak, a magyar baloldal például évek óta háborúpárti. Ők azok, akik fegyvert akarnak küldeni Ukrajnába, akik szerint támogatni kell a katonai akciókat, „talán még a magyar pénzeket is elküldték volna Ukrajnának" - fogalmazott. Ő viszont - hangsúlyozta - éppen azért megy és tárgyal Brüsszelben, hogy erre ne kerüljön sor.

Hogy jutottunk el a pár ezer sisak küldésétől a vadászgépekig? - hangzott el a felvetés, ami a miniszterelnök szerint az „egymillió dolláros kérdés."

Orbán Viktor szerint ennek van egy természetes folyamata: ha az ember elkezd valamit „kicsiben támogatni", egyszer csak azonosul vele.

Megfigyelhető, hogy az ukránok háborújáról már sokan úgy beszélnek az unióban, hogy „a mi háborúnk", és ha nem avatkozunk be, akkor az oroszok bevonulnak Berlinbe.

Hogy mennyire érvényesül az Egyesült Államok akarata, érvrendszere a brüsszeli döntésekben, arról ma senki nem tud biztosat mondani, a miniszterelnök megfogalmazása szerint ő is csak résztvevőként, megfigyelőként tud véleményt alkotni.

Az uniós tagországok közül egyesek erősebb, mások lazább kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Itt gyakran összekeverednek az európai és az amerikai szempontok, és jellemzően azok az országok követelik hangosabban Ukrajna támogatását, amelyeket Washington erősebben tud befolyásolni - húzta alá.

A miniszterelnök emlékeztetett, számos vitánk van Brüsszellel, még az ukrajnai konfliktuson kívül.

A migrációról, a genderről, amelyek az életünk megváltoztatásáról szóló viták. De el akarják venni például a rezsicsökkentést vagy a kamatstopot is.

„Mint minden ilyen vitában vannak eszközök Brüsszel és a ki kezünkben is" - fogalmazott.

A miniszterelnök elmondása szerint nyilvánvaló, hogy tudnak nekünk kárt okozni Brüsszelben, de az se lesz kellemes, amit mi okozunk. Ezt senki nem akarja, inkább mindenki elkerülné.

Hangsúlyozta, az uniós csúcson a magyar kormány elment a falig.

Találtunk egy jó megállapodást: mi nem küldünk fegyvert, megkapjuk a pénzünket és közben Ukrajna civil fenntartásához hozzá fog járulni - fejtette ki.

A brüsszeli gazdatüntetéssel kapcsolatban kifejtette, ugyanaz a bajuk, ami a magyar gazdáknak is. Brüsszel olyan szabályokat hoz, amelyek a termelés költségeit a gazdák oldalán felfelé nyomják. De közben megengedik, hogy olyan országokból hozzanak be termékeket az unió területére, ahol ezek az előírások nem érvényesek. A gazdák erre azt mondják, tönkre „tesztek bennünket!"

„Meg kell változtatnia szabályokat, nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az unió területére" - húzta alá.

Világos, hogy a baloldalt külföldről pénzelik, azok pedig, akik a pénzt adják nekik, háborúpártiak, Brüsszel pedig a magyar baloldalon keresztül pedig megpróbálja Magyarországot belekeverni a háborúba

Orbán Viktor elmondta, Brüsszel több kérdésben sem hallgatja meg az emberek véleményét.

Az az érzés nem ok nélkül alakul ki, hogy Brüsszel gyakran nem az európai emberek, hanem mások érdekeit képviseli - fogalmazott a miniszterelnök.

Ez a véleménykülönbség a júniusi választásokon csúcsosodhat ki - közölte a kormányfő.

Ha a demokráciai távolság a polgárok és a vezetők között túl nagy, akkor a politikai változás elkerülhetetlenné válik - mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, júniusban ez be fog következni, a magyarok pedig ezt támogatni fogják.

MTI