Müller Cecília: sikerült a robbanást megelőznünk

2020. április 04. szombat 11:39

Müller Cecília: sikerült a robbanást megelőznünk

Egy hónapja volt az első megbetegedések regisztrálása Magyarországon, ahol megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.

 

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölte Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.


Az elmúlt nap hat ember vesztette életét. Valamennyien krónikus betegségben szenvedtek - tette hozzá. Összesen 58 ember gyógyult meg a betegségből. A tesztvizsgálatok száma megközelítette a 20 ezret.

Emlékeztetett, hogy egy hónappal ezelőtt történt az első megbetegedések regisztrálása két iráni betegnél. Az eddig korlátozó intézkedések megfelelő időben történtek - közölte.

„Ha lehet azt mondani, még előbb is intézkedtünk, mint más országokban. Sikerült a robbanást megelőznünk" - tette hozzá. A megbetegedések még mindig nem kiugró mértékben növekednek.

Azt javasolta, hogy bár itt a jó idő, az egyedi szabadidős tevékenységen túl ne tartózkodjunk csoportosan a szabadban.

Arra kért mindenkit, hogy a szociális intézményekben folyamatosan és szigorúan tartsák be a higiéniai szabályokat, mert zárt közösségekben gyorsabban terjed a vírus.

A tiszti főorvos elmondta, hogy „itt vagyunk a tömeges megbetegedések küszöbén és semmiféle lazítás nem engedhető meg."

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy egy fővárosi idősotthonban is regisztráltak fertőzést. Már megkezdődött az intézmény fertőtlenítése.

Az időseink védelmében különösen szigorú szabályozásra van szükséges, mondta, hozzátéve, hogy jelentési kötelezettséget írt el az intézmények számára. Az idősotthonokban továbbra is érvényben van a felvételi tilalom, amit ellenőriznek.

 

Szombaton hat repülőgéppel, köztük a világ legnagyobb teherszállítójával érkeznek Magyarországra védőeszközök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor hozzátette: a szállítmányok kirakodása, raktárba szállítása folyamatos, Kínából pedig egy további repülőgép, egy An-124-es típusú teherszállító is védőfelszereléseket hoz Magyarországra.

Beszámolt arról is, hogy az operatív törzs pénteken mintegy 50 kórházba és a rendőrséghez juttatott védőeszközöket, utánpótlásukat folyamatosan szervezik.

Kiemelte, hogy az operatív törzs szombat reggeli ülésén arról számoltak be, hogy péntek estére nagyjából 50 kórházba szállítottak eszközöket.

MTI