Most vegye ki a szabadságát! Tartós hőség köszönt Magyarországra

2020. augusztus 07. péntek 20:10

Most vegye ki a szabadságát! Tartós hőség köszönt Magyarországra

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán. 

 

 

Azt írták: stabil anticiklon épül ki a kontinens nagyobb részén, ami klasszikus nyári időt, Európa egyes részein hőhullámot is okoz.

Az anticiklonok az óramutató járásával megegyező irányban örvénylenek, aminek jelentős következményei vannak: a magasnyomás nyugati oldalán dél felől nagyon meleg levegő áramlik Spanyolország, Franciaország térségébe. Azokon a tájakon jelenleg is több helyen 35-40 Celsius-fokos csúcsokat mérnek, és mérséklődés nem is várható egy ideig.

Magyarország az anticiklon déli peremén helyezkedik el, így ide egyelőre nem közvetlenül a szubtrópusi térségből érkezik a levegő. Emiatt a hőmérsékleti értékek nem "szállnak el", de stabilan 30 fok felett alakulnak majd a csúcsok - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország jelentős részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hőség miatt.

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, és a késő délutáni óráktól a déli határszélen néhol zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Az északkeleti, keleti szél napközben megélénkül, helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 30 és 35 között valószínű.

 

MTI