Minden trafikot évente legalább egyszer ellenőriznek

2024. január 30. kedd 10:12

Minden trafikot évente legalább egyszer ellenőriznek

A fiatalok védelmében fokozottan ellenőrzi a trafikokat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amely kiemelt feladatának tekinti, hogy távol tartsa ezt a korosztályt a dohányzástól. 

 

 

 

A hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, egész évben folyamatos próbavásárlásokkal fogja ellenőrizni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályainak betartását.

Hozzátették, eltökélt szándékuk a törvény fiatalkorúak védelmét biztosító rendelkezéseinek érvényre juttatása, ezért idén a szakembereik minden trafikot legalább egyszer ellenőrizni fognak.

Az SZTFH felhívta a figyelmet arra, hogy 18 év alatti fiatal dohánytermékkel történő kiszolgálása esetére január 1-jével jelentősen szigorodtak a szankciók: a bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják.


A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elkötelezett a fiatalkorúak védelmében, ezért továbbra is szigorú hatósági fellépéssel, és súlyos bírsággal számolhatnak azok, akik az online térben dohányterméket kínálnak, értékesítenek fiatalkorúak részére.

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt, ami az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését jelenti - ismertették. Ismételten kiemelték:

18 éven aluli fiatal nem léphet be dohányboltba, őt tilos dohánytermékkel kiszolgálni, részére dohányterméket értékesíteni.

Ha az értékesítőnek kétsége merül fel a vásárló vagy a fogyasztó életkorával kapcsolatban, köteles felszólítani őt életkora igazolására. Megfelelő igazolás hiányában meg kell tagadnia a dohánytermékkel kiszolgálást.

MTI