Méhek pusztultak el egy állatgyógyászati készítménytől

2019. január 27. vasárnap 12:10

Méhek pusztultak el egy állatgyógyászati készítménytől

Korlátozta az United Pharma Kft. tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ugyanis a cég több állatgyógyászati készítményében is fipronil szennyezést mutatott ki a hatóság. Tavaly év végén több alkalommal is egy - a cég által gyártott - oldattal kezelt méhek elhullását jelentették méhészek - közölte honlapján a Nébih. 

 

November és december folyamán több alkalommal is Oxxovar5% oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek a hatóságnak. Az ügy vizsgálata során a szakemberek a beküldött bontott és a kereskedelemben ellelhető bontatlan kiszereléseket egyaránt vizsgálták. A gyógyhatású termék négy gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét - írták.

Az eredmények alapján a Nébih megtiltotta az Oxxovar 5% oldat valamennyi gyártási tételének forgalmazását és felhasználását, valamint elrendelte a hazai piacról történő kivonást.

A szakemberek vizsgálják, hogyan kerülhetett bele a méhekre veszélyes hatóanyag a gyógyhatású készítménybe. Az eljárás során a hatóság munkatársai soron kívül ellenőrzést tartottak a gyártóüzemben, ahol vizsgálták a gyártási folyamat dokumentumait és további mintákat vettek.

A laboratóriumi eredmények és a helyszíni ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok miatt a Nébih korlátozta az üzem gyógyszergyártási tevékenységét. A hatóság megtiltotta a külsőleges használatra szánt folyadékok gyártását és elsődleges csomagolását.

Az ügyben további vizsgálat folyamatban van.

MTI