Megint Orbán választás nélküli megbuktatásáról ábrándoznak

2015. január 16. péntek 18:53

Megint Orbán választás nélküli megbuktatásáról ábrándoznak

Kerekasztalok megalakításra hívtak fel ismert balliberális közéleti szereplők, akik szerint az ország jelenlegi „válsághelyzetében" párbeszéden alapuló reformokra, közösen meghatározott társadalmi minimumokra volna szükség, hogy elkerülhető legyen egy „nemzeti tragédia".

A várhatóan jövő vasárnap megalakuló Demokratikus Kerekasztal elnevezésű szervezet alapítói - Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró - pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon ismertették a magyar társadalomhoz szóló felhívásukat.

Ebben egyebek mellett azt írták, hogy Magyarország átfogó társadalmi, politikai, szociális és gazdasági válság küszöbén áll. Szavaik szerint nem zárható ki, hogy a szociális feszültségek a robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek.

Ezért látják szükségét a változásokat előkészítő, célokat, jövőképet, nemzetiminimum-javaslatokat kidolgozó, különböző értékorientációjú kerekasztalok megalakulásának - közölték. Terveik szerint ezek együttműködésével tavaszra - terveik szerint március 15-ére - létrejöhet egy „nemzeti egyeztető fórum", amely lehetővé teszi egy „új történelmi kompromisszum" kidolgozását.

A felhívás szerint ők ilyen minimumnak javasolják a köztársaság, a demokrácia helyreállítását, hazánk európai irányultságú értékeinek megerősítését, a rendszer társadalmi igazságtalanságainak korrekcióját.

Lovas Zoltán szerint Magyarországnak vissza kell fordulnia a történelmi zsákutcából, ehhez pedig konzultációkon alapuló reformok kidolgozására van szükség.

Horváth András az elmúlt hónapok demonstrációira utalva arról beszélt, látható, hogy megmozdult a társadalom, de tovább kell lépni, és ennek az egyik módja lehet a kerekasztalok, majd a nemzeti egyeztető fórum megalakítása. Jelezte, hogy tudomása szerint a konzervatív oldalnak is szándékában áll egy kerekasztal létrehozása Közkerék elnevezéssel, két-három hét múlva.

Ferge Zsuzsa azt mondta, az országban ma óriási igény van arra, hogy elkezdődjön a gondolkodás a jövőről, és ehhez akarnak keretet, találkozóhelyeket adni a kezdeményezésükkel.

Iványi Gábor szerint véget kell vetni az évek óta zajló háborúnak, ehhez pedig szerinte reformokat, fordulatot előidéző értelmes párbeszédre volna szükség.

Lovas Zoltán erre utalva leszögezte: nem gondolják, hogy a kerekasztalok képviselőiből álló leendő nemzeti egyeztető fórumon Orbán Viktorral lehetne tárgyalni és kompromisszumot kötni vele, szerintük addig a miniszterelnöknek le kellene mondania vagy a pártjának félre kellene állítania őt.

Képünkön: Horváth András volt adóhatósági munkatárs, Lovas Zoltán újságíró, Ferge Zsuzsa szociológus és Iványi Gábor lelkész (balról jobbra) a Demokratikus Kerekasztal megalakításáról szóló budapesti sajtótájékoztatón. 

Forrás: MTI - Fotó: Kovács Attila