Marad a kötelező maszkviselés, és a kijárási tilalom is

2021. április 16. péntek 13:26

Marad a kötelező maszkviselés, és a kijárási tilalom is

A kormány az operatív törzs javaslatára meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedések és a határellenőrzés hatályát - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón. 

 

 

Kiss Róbert elmondta: változatlanul hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és a felsőoktatásra vonatkozó védelmi intézkedések, illetve a kijárási tilalom szabályai.

Hozzátette: a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata "érinti" a vendéglátóhelyeket, az óvodákat, a köznevelési, a szakképző és a felnőttképzési intézményeket.

Az azt követő napon, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, a vendéglátóüzletek teraszai és kerthelyiségei reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva. A vendégeknek a teraszokon nem kell viselniük maszkot, az üzletek belső területein azonban igen. Itt csak a megrendelt étel és ital átvétele miatt, illetve a mellékhelyiség használatának idejére tartózkodhatnak. A vendéglátóüzletek üzemeltetői és alkalmazottjai számára kötelező a maszk viselése.

A szabályok megszegése miatt a vendéglátóüzletek százezertől egymillió forintig terjedő bírsággal, illetve ideiglenes bezárással büntethetők. Az előírásokat be nem tartó vendégekre ötezer és ötszázezer forint közötti bírság szabható ki. A szálláshelyen működő éttermekben és bárokban csak az ott üzleti céllal megszálló vendégeket szabad kiszolgálni.


A rendőrök csütörtökön közterületen 512, tömegközlekedési eszközökön vagy azok várakozóhelyein öt emberrel szemben intézkedtek, mert azok nem viseltek maszkot - közölte Kiss Róbert. A rendőröknek a járványügyi intézkedések bevezetése óta 53 319 alkalommal kellett intézkedniük a maszkviselési szabályok megszegése miatt.

Az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom megszegése miatt 224 esetben történt rendőri intézkedés. Így 61 936-ra emelkedett a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok és a gyülekezés tilalmának megszegése miatt indult intézkedések száma.

Kiss Róbert kitért arra, hogy a tranzitforgalom ellenőrzése során csütörtökön 73 esetben léptek fel a szabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályszegők ellen eddig 15 437-szer intézkedtek - fűzte hozzá.

Az ügyeleti központ helyettes vezetője beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma csütörtökön 6228-cal, 50 446-ra emelkedett.

A karanténszabályok betartásának elektronikus ellenőrzését szolgáló informatikai alkalmazást 3799-en használják - közölte.

MTI