Marad a benzin- és élelmiszerár-stop, valamint a hitelmoratórium is

2022. június 16. csütörtök 14:17

Marad a benzin- és élelmiszerár-stop, valamint a hitelmoratórium is

A miniszterelnök közösségi oldalán ismertette a kormány döntését.

 

 

Orbán Viktor bejegyzésében azt írta: „Döntött a kormány:

az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,
a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,
benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítjuk."

Élelmiszerár-stop

Orbán Viktor január 12-én jelentette be, hogy február elsejétől több alapvető élelmiszer árát a tavaly októberi szinthez rögzíti. Elmondta: Magyarország védi a családokat. Sikerült megfékeznünk a benzinár-növekedést, kamatstopot vezettünk be a jelzáloghitelek esetében, és van egy rezsicsökkentéses politikánk, vagyis fix áron kapják a magyar családok az energiát, ez megvédi őket

Az árstop hét terméket érintett:

a kristálycukor fogyasztói ára kilogrammonként 261 forint,
a finomliszté 203 forint,
a sertéscombé 1420 forint,
a csirkemellfiléé 1600,
a farháté 293 forint,
a napraforgó étolajé literenként 713 forint,
a 2,8 százalékos UHT tartós tejé pedig 268 forint volt.

Benzinárstop

A benzinárstop tavaly november 15-én lépett hatályba, ezzel

480 forintos literenkénti áron maximálták a 95-ös benzin és a gázolaj árát. A benzinárstopnak köszönhetően egy átlagos 50 literes tankolással 12 ezer forintot takarítanak meg a magyar autósok.

November közepe óta viszont Magyarországon ennél drágábban nem lehet ilyen típusú üzemanyagot árusítani, ugyanakkor idén május 27-től csak a magyar rendszámú autókra vonatkozik az ársapka.

Ennek oka a benzinturizmus megnövekedése, ugyanis egész Európában rekord magasak az üzemanyagárak, több országban már 800-900 forintot is kell fizetni az üzemanyagért.


Kamatstop

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 22-én jelentette be, hogy január 1-jétől a kormány lakossági kamatstopot vezet be, és október végi szinten rögzíti a jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent segítséget.

A kamatstopnak köszönhetően a februári törlesztőrészlet már jóval alacsonyabb voltak, mint az előző hónapokban, több pénz marad a családoknál. A Pénzügyminisztérium szerint ez közel félmillió családot érint, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén.

Orbán Viktor bejelentése alapján a kamatstop meghosszabbítása továbbra is jelentős segítséget nyújt a magyar családok számára.

Hitelmoratórium

A hiteltörlesztési moratórium egészen a koronavírus-válságig nyúlik vissza. 2020 márciusa óta lehet élni, amely valós segítséget jelentett a háztartásoknak és a vállalkozásoknak is. Az év augusztusában a moratóriumra jogosult 2,7 millió lakossági hitel 59 százalékánál éltek a lehetőséggel, vagyis 1,6 millióan választották a törlesztés felfüggesztését. Az 1 millió moratóriumra jogosult vállalkozásnak pedig majdnem a fele vette igénybe a segítséget.

2021. novembere óta csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik erre rászorulnak. Ők a nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. A mostani hosszabbításnak köszönhetően továbbra is igénybe vehetik a lehetőséget.

MTI