Magyarok Kenyere: több mint 600 tonna búzára számítanak

2019. augusztus 13. kedd 13:23

Magyarok Kenyere: több mint 600 tonna búzára számítanak

Eddig mintegy négyszáz tonna búza gyűlt össze Magyarországon a Magyarok Kenyere nevű Kárpát-medencei program keretében, amelyet a gazdák rászoruló gyermekek részére adományoztak; és a szervezők idén a 600 tonnát jelentősen meghaladó adományra számítanak - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn. 

 

 

Jakab István hozzátette: Kárpátaljáról 104 tonna gabona gyűlt össze, ez több mint ezer gazda adománya. Ha kevés is van, adnak belőle, mert tudják, hogy mekkora segítséget jelent - mondta.

Felidézte: 2011-ben, a kezdeményezés indulásakor 10 tonna adományt ajánlottak fel a gazdák, tavaly pedig már 605 tonnát. Az adományozók létszáma néhány százról több ezerre nőtt.

A Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Magyarok Kenyere program 2018-ban Magyar Örökség Díjban részesült - mondta. Hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés emberek tömegét, gazdák jelentős részét mozgatja meg, mindenki önkéntes munkában, önkéntes adományát adja. Jelentős eredménynek nevezte az összefogást, azt ahogy a gazdák segítenek, a malmok ingyen őrölnek, a költségeket a kamara és a Magosz állja.

Képünkön: Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa (b) megáldja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében elkészült aratókoszorút a Szent István-bazilikában 2019. augusztus 13-án. Mellette Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b2) és Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, Hajdúnánás polgármestere (j).

MTI - Fotó: MTI/Bruzák Noémi