Leopardokat is bevethet a magyar hadsereg

2020. július 04. szombat 17:30

Leopardokat is bevethet a magyar hadsereg

Egy németországi hadiüzemben elkészült a Magyar Honvédség első négy felújított Leopard A4-es harckocsija. Ebből a típusból tizenkettő érkezik Magyarországra, majd 2023-tól csaknem félszáz, legújabb generációs Leopard tankot kap a honvédség. A széles körű haderőfejlesztés eredményeként a Magyar Honvédség néhány éven belül a térség meghatározó hadereje lehet - közölte az M1 Híradója. 

 


A felségjelzést felragasztotta és ezzel jelképesen átvette a Magyar Honvédség első Leopard A4-es harckocsiját Lőrincz Gábor dandártábornok (képünkön), a tatai alakulat parancsnoka a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német harcjárműgyártó udvarán. Két másik magyar tank felújítása is befejeződött, egy harmadik pedig már a festőműhelyben van.

A korábban a német hadsereg kötelékében szolgált, az utóbbi években tartalékba helyezett járműveken egy évig dolgoztak a szerelők, hogy ugyanazt a teljesítményt nyújtsák, mint újonnan.

„Kollégáim aprólékos munkát végeztek. A harckocsik minden fődarabját felújították, a már nem tökéletesen működő alkatrészeket újra cserélték" - mondta a KMW üzemének projektigazgatója, Mario Gall.

A magyar katonák átképzését, a típus jellegzetességeinek hazai megismerését szolgálják

Az egyik tatai harckocsiparancsnok, Vad Balázs azt mondja, már alig várja, hogy vezethesse a Leopardot.

„Bár nagyra becsüljük a T-72-eseket, amikben jelenleg szolgálunk, de első benyomásra úgy tűnik, ez egy sokkal korszerűbb, sokkal kényelmesebb eszköz lesz. Több emberrel fogunk együtt dolgozni. Véleményem szerint jó választás lesz" - fogaémazott a főhadnagy.


A Leopard harckocsik mellett egy német kiképző alakulat is érkezik Magyarországra, hogy betanítsa az itthoni kezelő személyzetet. Ezeknek a járműveknek az üzemeltetése ugyanis jelentősen eltér a honvédségnél jelenleg szolgáló T-72-esekétől.

„Harckocsizó katonáink először a vezető kiképzést kezdik meg szeptemberben" - ismertette Lőrincz Gábor dandártábornok.

A Leopard A4-es harckocsiknak elsősorban nem harcászati, hanem kiképzési feladatuk lesz.

Ezeken készítik fel a később érkező, legújabb generációs Leopardok személyzetét.

Két éve kötött szerződést a Honvédelmi Minisztérium és a német hadiipari óriás

A Magyar Honvédség páncélos fegyvernemének fejlesztésére 2018-ban kötött szerződést a Honvédelmi Minisztérium és a német hadiipari óriás. Az 56 harckocsi mellett a többi között 24 darab önjáró löveg, öt műszaki mentő harcjármű és három hídvető leszállítása, lőszer, valamint a kezelő személyzet kiképzése is szerepel.

Az új páncélosok hadrendbe állítása, a légierő jelenleg is tartó fejlesztése, valamint a hazai fegyvergyártás elindítása eredményeképpen a Magyar Honvédség néhány éven belül a térség meghatározó hadereje lehet.

„A müncheni gyárban összeszerelt négy darab Leopard A4-es harckocsi várhatóan heteken belül megérkezik Magyarországra. Szeptembertől az év végéig még havonta két-két páncélos érkezik, így áll össze a Magyar Honvédség egyelőre tizenkét darabból álló Leopard flottája. Amihez 2023 második fél évétől még további negyvennégy, a világ legkorszerűbb tankjai közé számító A7-es csatlakozik majd" - közölte az M1 tudósítója Németországból.

MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd