Legkésőbb ma döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

2024. május 15. szerda 11:35

Legkésőbb ma döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Várhatóan legkésőbb szerdán döntenek a választási bizottságok a júniusi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak adattartalmáról. 

 

 

A képviselő- és polgármesterjelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogerőre emelkedése után, várhatóan legkésőbb szerdán döntenek az egyéni listás, illetve az egyéni választókerületi és a polgármesteri szavazólapok (valamint a települési nemzetiségi szavazólapok) "képéről" a választási bizottságok, ez az úgynevezett imprimálás.

A jelölőszervezetek delegáltjaival kibővült választási bizottságok ekkor tulajdonképpen elfogadják a szavazólapon szereplő jelöltek, jelölőszervezetek nevét, sorrendjét, valamint logóját, utóbbit a választási eljárásról szóló törvény értelmében egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni.

A szavazólap adattartalma ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. Ennek benyújtási határideje azonban nem három, hanem egy nap. A bíróságoknak ugyancsak egy napjuk van a döntésre.

A szavazólapok képének elfogadása után kezdődhet meg szavazólapok nyomtatása.

A választási bizottságoknak azonban nem kell elfogadniuk azoknak a választásoknak a szavazólapját, amelyeket jelöltek hiányában nem tartanak meg.

MTI