Kiemelten ellenőrzik a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

2019. november 19. kedd 18:00

Kiemelten ellenőrzik a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

A pálinka hírnevének megőrzése és a jogkövető vállalkozások támogatása érdekében szeptember eleje óta tart a Nébih fokozott pálinka ellenőrzése. A szakemberek a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat egyaránt vizsgálják. Az ellenőrzés célja az illegálisan előállított termékek felderítése, kivonása a piacról, valamint a nem megfelelő minőségű termékek kiszűrése. 

 

 

Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Az eddigi tapasztalatok vegyesek, de mindenképp pozitívum, hogy túlnyomó többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

A vendéglátóipari egységekben kínált, már bontott pálinkákat először gyorsteszttel vizsgálták a Nébih szakemberei.

Az ellenőrök 59 vendéglátóhelyen összesen 378 termék alkoholtartalmát ellenőrizték e módszerrel. 15 pálinka esetében, amelyeknél az üvegen feltüntetett és a gyors teszttel mért alkoholtartalom között számottevő eltérés volt, további laboratóriumi vizsgálatokra is sor került. Végül 10 terméket kellett kivonni a forgalomból a jelölésen szereplőtől eltérő alkoholtartalom miatt.

A kereskedelemben 59 pálinkából vettek mintát a szakemberek. Az analitikai és az érzékszervi vizsgálatok alapján mindegyik termék forgalomképes volt, kisebb kiszereléssel kapcsolatos hibák azonban előfordultak. Például volt olyan ágyas pálinka, amelynél a pálinka gyümölcse nem egyezett meg az ágy gyümölcsével. Szintén előfordult hibaként az előállításra utaló nem megfelelő kifejezések használta. Az érintett nyolc esetben a Nébih kötelezte az előállítókat a címke javítására.

A szakemberek öt pálinka üzemben tartottak helyszíni ellenőrzését. Az előállítóknál - néhány apróbb higiéniai problémáktól eltekintve - komolyabb jogszabálysértést nem tapasztaltak az ellenőrök.

A következő időszakban a Nébih felügyelői fokozottan vizsgálják majd a nagyobb települések karácsonyi vásárait is, ahol kiemelt kockázata van a zugfőzdékben, illegális pálinkafőzés során készült termékek forgalmazásának. Az ellenőrzés elsődleges célja a fekete- és szürkegazdaságban előállított termékek piacának visszaszorítása.

Forrás: NÉBIH