Keresd a dinnyést: már azt is megnézhetjük, hol és ki termelte a gyümölcsöt Baranyában

2019. július 23. kedd 16:16

Keresd a dinnyést: már azt is megnézhetjük, hol és ki termelte a gyümölcsöt Baranyában

Egy baranyai fejlesztésű applikáció is segíti a dinnye minőségének ellenőrzésében segíti a fogyasztókat. 

 

 

Baranya megyében jelenleg körülbelül összesen 150 hektár területen terem a népszerű nyári csemege, amelynek jelentős többsége görögdinnye, a sárgadinnye-termelés a térségben csupán kiegészítésként jellemző.


Májusban Baranyában esőzések nehezítették a gazdák és a növények helyzetét - a sok víz kimosta a tápanyagokat a talajból, a területeken betervezett földmunkák elmaradtak -, így a növények fejlődése lelassult.

Emiatt - a korai ültetés ellenére - a megyében is csak július közepétől indult a szezon, ahogyan általában az ország más dinnyetermő vidékein szokott. Ugyanakkor - az első szedések alapján - a sok májusi csapadéknak kedvező hatásai is mutatkoznak: lédús, zamatos dinnyéket találni a baranyai földeken.

A tavalyi évtől baranyai termelők kezdeményezésére, már „magyar dinnye" feliratú matricával jelölik a hazai minőséget.

Az első évben közel 70 ezer termelői azonosítóval is ellátott matricát osztottak ki a gazdáknak.

Az idén egy mobiltelefonokra fejlesztett alkalmazással is kiegészült a hazai termelőkbe vetett bizalom erősítését célzó kampány. A „Keresd a dinnyést" elnevezésű applikációt két baranyai fiatal - Horváth Vivien és Szin Krisztián - fejlesztette.

Az alkalmazás segítségével a matricán lévő számsor alapján néhány perc alatt egyértelműen azonosítható a termesztő, illetve a termőterület, ahonnan a dinnye a piacra került. A tesztüzem alatt elsőként baranyai, majd a szezon folyamán fokozatosan kisebb termőterületek adatai, fotói kerülnek az alkalmazás adatbázisába.

Ezzel az okos programmal erősödik a termelők és a fogyasztók közötti kapcsolat, és a vásárlók újabb garanciát kapnak arra, hogy valóban helyben termelt, jó minőségű, jó ízű nyári csemegét vesznek.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal