Kényszerrel akartak megetetni egy gyermeket az óvodában

2021. január 27. szerda 16:10

Kényszerrel akartak megetetni egy gyermeket az óvodában

Kiskorú veszélyeztetése miatt nem jogerősen 120 óra közérdekű munkára ítélt két óvónőt és egy dajkát a Székesfehérvári Járásbíróság, mert kényszerrel próbáltak megetetni egy étkezési zavarban szenvedő gyermeket egy Fejér megyei településen 2017 novemberében. 

 

 

A Székesfehérvári Törvényszék az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az ítélet szerint a vádlottak cselekményükkel a feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, a kiskorú érzelmi fejlődését veszélyeztették. A bíróság ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét, személyi körülményeit, valamint a bűncselekmény elkövetése óta eltelt több mint három évet.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a két óvodapedagógus úgy döntött, hogy a dajka segítségével megpróbálják megetetni az étkezési zavarban szenvedő kiskorú sértettet. A gyermek társaival együtt az ebédet várva ült az asztalnál, amikor a vádlottak odaléptek hozzá, és egyik kezét az egyik, másik kezét a másik vádlott hátrafogta, a harmadik vádlott pedig kanállal az ételt a szájába tette. Amikor a második kanál ételt is megpróbálták a szájába erőltetni, a tiltakozó, síró gyermek félrenyelt, így vádlottak a cselekményt abbahagyták.

Ezt követően a gyerek viselkedése megváltozott, zárkózottá vált, sírva ment óvodába, a szülők ezért átíratták egy másik óvodába.

MTI