Júniusban 12 ezerrel dolgoztak többen, mint januárban

2020. július 14. kedd 15:32

Júniusban 12 ezerrel dolgoztak többen, mint januárban

Óvatos fordulat valósult meg a munkaerőpiacon, júniusban 12 ezerrel dolgoztak többen, mint januárban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel kedden. 

 

György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az akcióterv végrehajtásának előrehaladását ismertetve a tárca közleménye szerint rámutatott: eredményes volt a Gazdaságvédelmi akcióterv első két fázisa, sikerült a koronavírus-járvány által veszélybe sodort munkahelyeket megmenteni, és a megszűnők helyére újakat teremteni. „Ugyanakkor még nem dőlhetünk hátra" - tette hozzá.

Ismertette: részben a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek köszönhetően a foglalkoztatási adatok az elmúlt héten továbbra is kedvezően alakultak. Negyedik hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, és bővül a foglalkoztatás. Míg a Központi Statisztikai Hivatal statisztikái szerint a foglalkoztatottak száma a válság mélypontján, áprilisban 130 ezerrel maradt alatta a februári értéknek, a június végi adatok alapján már csak 30 ezerrel - fejtette ki. Sőt a júniusi foglalkoztatási szint 12 ezerrel meg is haladja a januárit. A magyar foglalkoztatási helyzet akkor érthető meg igazán az államtitkár szerint, ha „távlatosan gondolkodunk": 2020 júniusában négymillió 470 ezren dolgoztak, 742 ezerrel többen, mint 10 éve, 2010-ben.

A munkahelyvédelmi bértámogatás eddig csaknem 14 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához: eddig mintegy 200 ezer munkavállaló után mintegy 33 milliárd forint értékben igényelték a támogatást a vállalkozások.

Ezt egészíti ki a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után igényelt, az egész világon egyedülálló támogatási forma, amelyet közel ezer vállalkozás igényelt, több mint 18 ezer alkalmazott után, nagyjából 14 milliárd forint értékben. A régiek megtartása mellett az új munkahelyek létrehozását közvetlenül a 24 ezer vállalkozás által igényelt munkahelyteremtő bértámogatás szolgálja. A konstrukció eddig több mint 33 ezer munkahely létrejöttéhez járult hozzá, közel 39 milliárd forint költségvetési támogatással - ismertette.

A tájékoztatása szerint a közvetlen támogatás mellett az intézkedések jelentős része inkább közvetett módon, a beruházások támogatásán keresztül járul hozzá a munkahelyteremtéshez. A különféle beruházás-támogatási programokkal a kormány eddig több mint 500 milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat. Ezáltal csaknem 900 milliárd forint értékű új fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben. A beruházások hozzájárulnak a termelékenység növekedéséhez, a magasabb hozzáadott érték előállításához, valamint a környezetbarát megoldások és a zöldgazdaság erősödéséhez Magyarországon.

Ezen túlmenően az államilag támogatott kedvezményes hitelkonstrukciókra mostanáig 486 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett, és ebből a kereskedelmi bankok által már leszerződött hitelügyeletek mértéke 209 milliárd forint- tájékoztatott György László.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány jelenleg is olyan intézkedéseken dolgozik, amelyek kifejezetten a bajbajutott cégek számára jelenthetnek megoldást, de csakis abban az esetben, ha az érintett vállalkozások is kiveszik részüket a válságkezelésből.

MTI