Jövőre megkezdődhet a bírák bérének rendezése

2019. július 16. kedd 08:39

Jövőre megkezdődhet a bírák bérének rendezése

Ősszel indulnak a konkrét viták az igazságügyi alkalmazotti és a bírói bérek rendezésének részleteiről, jövőre pedig remélhetőleg megkezdődik a folyamat - közölte az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.   

 

 

Varga Judit azt mondta, a kormányfő megígérte neki, hogy számíthat a támogatására a fizetések rendezésének ügyében, mert méltatlan az igazságszolgáltatásban dolgozók bére.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy tiszteli elődjét, és folytatni akarja az általa megkezdett munkát, óhatatlanul megjelentek azonban új célkitűzések is, mivel mostantól az Igazságügyi Minisztérium segíti majd az Európai Unióval (EU) kapcsolatos magyar politikát.

A magyar jogalkotást érő brüsszeli kifogásokról Varga Judit úgy vélekedett: "boszorkányüldözés" zajlik. Noha bevett gyakorlat, hogy a tagállamok időnként színtiszta jogi vitába keverednek az EU-val, Magyarország esetében nem erről van szó, hanem politikáról - közölte, a Sargentini-jelentést is ebbe a kategóriába sorolva.

Azt mondta, miniszterként folytatja államtitkárként megkezdett munkáját, a hetedik cikkely szerinti eljárás ügyében képviseli a magyar érdekeket. A tagállamok kölcsönös tiszteletére épülő Európát kell szorgalmazni - hangoztatta.

Varga Judit úgy értékelte, hogy a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) együttműködése hihetetlenül sikeres.

Kiemelte: "sikerült megakadályoznunk", hogy Manfred Weber vagy Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság (EB) elnöke. Ursula von der Leyennek, a poszt várományosának személyiségéből, múltjából arra lehet következtetni, hogy nyitottabb lesz Közép-Európa problémáira - vélekedett a miniszter. Ugyanakkor hozzátette: ha az EB új elnöke a magyar nemzeti érdekeket sértő lépésre készülne majd, azt hárítani fogják.

Varga Judit a migráció ügyére is kitért. Azt mondta, az a cél, hogy hosszú távon olyan megoldás szülessen, amely minden állam érdekeit figyelembe veszi. Hozzáfűzte: nem fogják hagyni, hogy a döntéshozatal során megkerüljék Közép-Európát.

MTI