Igényes, egyedi, valamint finom termékeket is kínáltak a mohácsi kézműves vásáron

2021. április 18. vasárnap 10:22

Igényes, egyedi, valamint finom termékeket is kínáltak a mohácsi kézműves vásáron

Ideális helyszínnek bizonyult a város új, korszerű, fedett piactere a tavaszi kézműves vásár tartására, amire a szombati szomorkás, hűvös idő ellenére sokan voltak kíváncsiak, sőt, vevők az igényesen kidolgozott holmikra, dísztárgyakra. Sokan válogattak a bőséges kínálatú sajtokból, péksüteményekből.  

 


Mohács és környéke kézművesei közül ezúttal tizenkilencen kínálták a termékeiket, a felhozatal igen változatos volt: Dunaszekcsőről az őskovásszal készült kenyeret, Bólyból csilipaprikás különlegességeit, egy másik asztalon szintén a kisváros könyvkötője egyedi ajándéktárgyait, Nagynyárádról pedig a híres kékfestőműhely kelméit hozta el a készítője.

A helyi mesterek gyöngyös csecsebecséket, más díszeket, kovácsolt eszközöket, újrahasznosított-, valamint új anyagból készült használati tárgyakat, horgolt kabalákat, gravírozott poharakat, különleges péksüteményeket, a sajtok gazdag választékát, s egyebek mellett számos célra használható fazekas és kerámia tárgyakat kínáltak.

2016 őszétől Dallos Erika és Elmaurer Szilvia a szervezői az immár havonta tartott kézműves vásároknak. Mint elmondták, kezdeményezésük sikerét igazolja, hogy rendszeres meghívottak Villány, Babarc, Himesháza, Márok, Nagynyárád, Bóly, Lippó, Pécsvárad rendezvényeire, ahol a csoportjukhoz tartozó mintegy 35 kézműves többsége vesz részt.

Ismertségük amúgy már a megyehatáron is túljutott, szombaton például Székesfehérvárról Mórocz Istvánné, a Könyvkötők Országos Ipartestülete Egyesületének elnöke is szemlélődött a vásáron.

Mohácson a következő, május közepén esedékes kézműves vásárt már a Deák téren készülnek megrendezni, ahova a szervezők szerint legkevesebb 25 mester hozza el a termékeit.

Berta Mária