Hamarosan jön Orbán Viktor huszonnegyedik évértékelője

2023. február 18. szombat 13:12

Hamarosan jön Orbán Viktor huszonnegyedik évértékelője

Ma tartja évértékelőjét Orbán Viktor. Ez lesz a huszonnegyedik alkalom, hogy ebben a formában tart beszédet a miniszterelnök. Idén különösen nagy várakozás előzi meg az évértékelőt, tekintettel az ukrajnai háborúra, a nyomában kialakult gazdasági válságra, az elhibázott brüsszeli szankciókra, az egész világon megnövekedett energiaárakra, valamint a háborús inflációra. Az 1999 óta megtartott évértékelőiben Orbán Viktor hagyományosan ilyenkor elemzi az ország helyzetét is.

 

 

 

Huszonnégy évvel ezelőtt, 1999-ben a Pesti Vigadóban tartotta meg első évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Az akkor első ciklusát töltő kormányfő ezután minden évben a tavaszi parlamenti évad kezdete előtt értékelte Magyarország aktuális helyzetét. A miniszterelnök hagyományosan ilyenkor beszél az ország által elért eredményekről, a következő időszak kihívásairól, a nemzetközi összefüggésekről és a kormányzat feladatairól is.

2001-ben az akkor frissen elindított Széchenyi Tervről és annak gazdaságélénkítő hatásairól beszélt bővebben Orbán Viktor.

2007-ben az ellenzék akkori vezetőjeként élesen bírálta a 2006-os őszi rendőri terrort és annak felelőseit. „Elfogadhatatlan, hogy az MSZP napi politikai érdekeinek szolgálatában állította a rendőrséget" - fogalmazott akkor Orbán Viktor.

2016-ban pedig - újra miniszterelnökként - a 2015-os migrációs hullám állt a beszéde középpontjában. „A veszély neve: népvándorlás" - jelentette ki például.

2022-ben Orbán Viktor a világjárvány miatt egy év kihagyás után állt újra pulpitus mögé, hogy értékelje az ország helyzetét. Tavaly a koronavírus válság elleni védekezés és az arra adott válaszok, illetve a gazdaság újraindítása adta a főbb irányvonalat. De a közeledő országgyűlési választások is szóba kerültek.

„A baloldal nem szavazta meg a védekezés alapjául szolágló koronavírus törvényt. Nem szavazta meg a hitelmoratóriumot. Nem szavazta meg a minimálbéremelést. Nem szavazta meg a családi adóvisszatérítést. Nem szavazta meg a 25 év alattiak adómentességét és nem szavazta meg az adócsökkentéseket sem. Remélem, a választáson meg majd a választók nem szavazzák meg őket."

Idén újra értékeli az évet a miniszterelnök. Orbán Viktor Facebook-oldalán pénteken Utolsó simítások címmel tett közzé egy kisfilmet.

Idén különösen nagy várakozás előzi meg Orbán Viktor évértékelőjét, tekintettel az ukrajnai háborúra, a nyomában kialakult gazdasági válságra, az elhibázott brüsszeli szankciókra, és a miattuk az egész világon megnövekedett energiaárakra, háborús inflációra.

Forrás: hirado.hu