Gyász: elhunyt dr. Benyeda János, Mohács díszpolgára, a Prophyl Kft. alapítója

2019. július 15. hétfő 11:13

Gyász: elhunyt dr. Benyeda János, Mohács díszpolgára, a Prophyl Kft. alapítója

Szomorú hírről vagyunk kénytelenek beszámolni: elhunyt dr. Benyeda János, Mohács díszpolgára, az Európában piacvezető cégnek számító Prophyl Kft. alapítója.

 

Tavaly decemberben, a mohácsi cég 700 millió forintos beruházással elkészült új létesítményének átadási ünnepségen tüntette ki Szekó József, Mohács polgármestere díszpolgári címmel a családi vállalkozás alapítóját, dr. Benyeda Jánost, aki meghatottan a városnak és a családjának ajánlotta az elismerést.

Az 1991-ben általa alapított társaság Európában piacvezető az összes, jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes, úgynevezett SPF-tojás előállításában.

Lapunknak 2013-ban adott interjújában így fogalmazott:  

- Én már kisdiák koromban tudtam, hogy állatorvos akarok lenni. Kecelen, ahol születtem, tetszett az állatorvos, a köztiszteletben állt úriember munkája. A hivatásra készülve iratkoztam be Kiskunhalasra a mezőgazdasági technikumba, ahol országos tanulmányi versenyt nyertem állattenyésztésből. Innen Budapestre az Állatorvos-tudományi Egyetemre vezetett az utam, ahol a járványtani tanszéken Belák Sándor barátommal virológiai munkában, mint diákkörösök dolgoztunk 3 éven keresztül. A vírusokkal való munka, annak szeretete meghatározó lett az életünkben. A diákköri munkánk máig fennálló tudományos eredményeivel számos elismerést vívtunk ki.

A tanszéki munkám során keresett meg Lázár István, Mohács főállatorvosa azzal, hogy a városban a sertéseknél újfajta vírusos megbetegedés okoz hasmenést. Kihívás volt a feladat, ezért jöttem életemben először Mohácsra - a többi pedig már a város történetének része. 

Dr. Benyeda János 1945-ben született Kecelen. Kiskunhalason a Mezőgazdasági Technikumban érettségizett, állatorvosi diplomát Budapesten az Állatorvos-tudományi Egyetemen szerzett.

Felesége dr. Varga Éva állatorvos.
Három lányuk van, dr. Benyeda Zsófia állatorvos, dr. Benyeda Zsuzsanna gyógyszerész, Katalin humán érdeklődésű, ő Budapesten él és dolgozik.

 

 

 


EQM