Gulyás Gergely: az a reális, hogy nyáron jöhet el a járványhelyzet utáni nyitás

2021. január 14. csütörtök 13:17

Gulyás Gergely: az a reális, hogy nyáron jöhet el a járványhelyzet utáni nyitás

Nem Magyarország szidta az Európai Unió lassú vakcinabeszerzését, Németországtól Finnországig sokan kritizálták az EU lassú folyamatait. Magyarország eddig 19,7 millió adag vakcinát kötött le, és körülbelül 1,3 millió ember regisztrált eddig a védőoltásra - jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az EU soros elnökségét januártól átvett Portugália és hazánk kapcsolatát a véleménykülönbségek ellenére kiegyensúlyozottnak nevezte. A miniszter szerint az Európai Néppárt (EPP) jelenleg válságban van, a Fidesz a legerősebb pártja, ezért ha kilépne a pártcsoportból, akkor is lenne más politikai lehetőség. 

 

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón emlékeztetett rá, hogy alig több mint két hónapja vannak érvényben a jelenlegi intézkedések.


Az adatok szerint Magyarországon visszaszorulóban van a járvány, ez nem minden európai országban van így.

December vége óta egyértelműen csökkenek a fertőzöttek száma és a halottaké is.

Minden adat, amit a kormány közölt, megfelelt a valóságnak. Világos szabályokat hozott a kormány, ezek betartása biztosítja, hogy a járvány lefelé tartson. Az intézkedések meghozatala előtt nemzeti konzultációt tartottak - mondta a miniszter.

Magyarország Európa élmezőnyében van a munkahelyek védelme tekintetben. Négy és fél milliónál is többen dolgoznak, ami azt mutatja, hogy eredményesek volt az akcióterv - húzta alá Gulyás Gergely.

Enyhítés az átoltottság olyan szintje mellett lehetséges, ha már mindenkit beoltottak, aki veszélyeztetett, vagy ha olyan kedvezően alakulnak a számok.
Magyarország eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le, de az uniós oltóanyagbeszerzés és -szállítás sajnos lassú.

Az Európai Bizottság sok, éles kritikát kap emiatt, nem csak Magyarország részéről. Az Egyesült Királyságban, Izraelben és Kínában is hamarabb kezdték meg az oltások beadását.


A miniszter elmondta, hogy eddig összesen 96 100 embert oltottak be eddig Magyarországon. Hetente kevesebb mint száz ember beoltására elegendő vakcina érkezik. A kormány célja az, hogy lényegesen gyorsabban hagyjuk hátunk mögött a lezárások korszakát. A kínai Sinopharmmal gyakorlatilag megállapodott kormány, csak az uniós gyógyszerészeti intézet engedélyén múlik, hogy mikor lehet elkezdni alkalmazni az anyagot.

„Az ország képes lenne egy nap alatt félmilliót embert is beoltani, ha elegendő vakcina állna rendelkezésre" - szögezte le Gulyás Gergely.

A miniszter emlékeztetett, hogy az oltásra jelentkezni kell, ami önkéntes, de mindenkit biztatnak a regisztrációra vakcinainfo.gov.hu honlapon. Ezt követően minden regisztráló visszaigazolást kap. A kormány tagjai is készülnek beoltatni magukat, „nem ismer olyan kormánytagot", aki nem így készülne - mondta.

Gulyás Gergely fontos gazdaságvédelmi intézkedésekről is beszélt, például a hitelmoratóriumról. Elmondása szerint jelenleg majdnem másfél millióan élnek a hitelmoratórium lehetőségével, ez azt jelenti, hogy 4300 milliárd forintnyi hitet nem kell törleszteni.

A kormány sok ágazatban vállalja át a bérek fizetésének jelentős részét. Összesen 10 567-en igényelték a támogatást a leginkább érintett szektorokban, mondta.

A Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való esetleges kilépésére vonatkozó kérdésre kifejtette: az EPP bajban van, vezetői válságban van, ehhez képest a Fidesz a legerősebb pártja a Néppártnak. Ezért ha kikerülne ebből a Fidesz a pártcsoportból, „akkor is lenne más politikai lehetőség".

Gulyás Gergely reálisnak nevezte, hogy nyáron lesz a járványhelyzet utáni nyitás, de ha érkezik elegendő vakcina, akkor hamarabb is sikerülhet. A turizmussal kapcsolatban úgy vélte, hónapokra előre jelenleg nem lehet felelősen tervezni.

Kijelentette, hogy a védőoltás akkor is önkéntes marad, ha nem jelentkeznek rá elegen.

Képünk archív felvétel.

MTI - Fotó: MTI (archív)