Folyamatosan csökken az új igazolt fertőzöttek száma Magyarországon

2020. május 08. péntek 15:26

Folyamatosan csökken az új igazolt fertőzöttek száma Magyarországon

Negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. 

 

 

Müller Cecília elmondta, hogy a vidéken bevezetett enyhébb szabályok hatását, a járvány alakulását legalább két hétig figyelni kell. "Óvatosan és odafigyelve követjük az eseményeket és a járványt jellemző számokat, hogy lássuk", a szabályok enyhítése "változtat-e a járvány dinamikáján" - fűzte hozzá.

Müller Cecília ismertette az országos adatokat: a fertőzöttek száma 3178, az aktív fertőzötteké 1921, az elmúlt 24 órában 9-en haltak meg, az összes elhunyt száma 392, a gyógyultaké 865. Összesen 99058 tesztet végeztek el.

Az országos tisztifőorvos elmondta: pénteken megállapodást írt alá Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével és Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával egy magyar vakcinagyár alapításáról, hogy Magyarország az oltóanyag gyártás terén is függetlenedhessen.

A nemzeti oltóanyaggyár "érinti a kötelező védőoltásokat és az önként felvehető védőoltásokat is" - tette hozzá.

Müller Cecília elmondta azt is: péntektől a patikák is árulhatnak FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat, így bárki beszerezheti azokat.

Az országos tisztifőorvos kitért arra: vidéken a szabályok enyhítése után sok épület kinyithat, amelyet az elmúlt időszakban nem használtak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a melegvízkészítő rendszerekben, ha nem használják azokat, elszaporodhat a legionella baktérium, ami - akárcsak a koronavírus - súlyos tüdőgyulladást okoz, elsősorban szintén az idős embereknél vagy a valamilyen krónikus betegségben szenvedőknél.

Ezért fontos a régen használt rendszerek leürítése és fertőtlenítése, majd kezelése úgynevezett "hősokkal", forró és hideg vizes többszöri átöblítéssel.

Müller Cecília szólt arról is: bár vidéken az éttermek, kávézók kinyithattak, csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. Azt kérte, az éttermek kerthelyiségeiben egymástól a megszokottnál távolabb helyezzék el az asztalokat, az asztalon lévő fűszertartókat pedig rendszeresen töröljék át fertőtlenítőkendővel.

Javasolta továbbá, hogy helyezzenek ki a vendégeknek kézfertőtlenítőt, a mosdókban papír kéztörlőt használjanak, és sűrűn, naponta többször takarítsák a mellékhelyiségeket.

Az országos tisztifőorvos azt is kérte, hogy ha a vendégek maguk veszik el az evőeszközöket, azok legyenek becsomagolva, valamint, hogy az ételekkel érintkező személyzet ne foglalkozzon pénzzel, a fizetésre legyen külön ember.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Pesti úti idősek otthonában 303 gondozottat és 26 ápolót regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, az elhunytak száma 41, a gyógyultaké 60.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy a Semmelweis Egyetem országos kutatása során regisztrált fertőzöttek az országos statisztikában nem jelennek meg. Abban ugyanis csak a háziorvosi kérésre, illetve a járványügyi eljárásrend szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban elvégzett tesztekkel kiszűrt fertőzöttek szerepelnek.

MTI - Fotó: MTI/Botár Gergely