Ezért nem átverés a téli és nyári gumi

2021. szeptember 11. szombat 21:46

Ezért nem átverés a téli és nyári gumi

Bár még meleg az idő, az ősz beköszöntével a nyakunkon vannak a taknyosabb napok is, előkerül lassan a téli gumi kérdésköre is. A Kwikfit szakembereivel beszélgettünk, hogy miért van erre szükség és mivel tud többet a téli gumi a nyárinál.

Még alig kezdődött el a suli, élvezzük a meleg napokat, de a rövidülő nappalok már figyelmeztetnek rá, hogy nemsokára itt a hidegebb idő, és az őszi esővel a vizes, nyálkás utak. Nemsokkal rá pedig beköszönt a hideg is.

A Kwikfit szakemberei szerint nem érdemes kivárni a decembert a téli gumira váltással, hanem már a hidegebb napok beköszöntével el kell menni az autószerelőnkhöz vagy gumisunkhoz. Magyarországon egyelőre nem kötelező a téli gumi, ugyanakkor ha Ausztriába ugranánk át, már kötelező a téli gumi felhelyezése november 1 és április 15 között. De mit tud a téli gumi és van-e olyan, amit bármikor használhatsz?


Általános tévhit, hogy a kétfajta gumi közt csak a barázda mélysége és mintázata a különbség, éppen ezért átverésnek gondolják a váltást, hiszen egymás mellé rakva a két gumi közt nincs szignifikáns eltérés. Ez azért van, mert a legfontosabb különbségek a téli és nyári gumi közt szemmel nem láthatóak.

A nyári melegben keményebb gumira van szükség, mert a sokszor akár 90 fokos aszfaltot ez a keverék bírja jobban, így az úttartása biztonságosabb. Ezzel szemben a téli gumi keveréke lágyabb, hogy a hidegre keményedve még mindig tudja hozni a megfelelő tapadást az úttartás érdekében. Ha a nyári gumi megkapja a téli hideget, akkor túl rideggé válik, csökken a tapadása és ettől balesetveszélyessé válik a használata. Hasonlóképpen a téli gumi annyira felpuhul a forró aszfalton, hogy csúszni kezd.

Van-e univerzális megoldás?

Léteznek 4 évszakos gumik, de a fentiekből tisztán látszik, hogy akkora eltérés van a kétfajta gumi közti elvárásai közt, hogy igazából a 4 évszakos gumik a végén egyik időben sem teljesítenek elég jól. Télen túl kemények, nyáron túl puhák. A Kwikfit szakemberei inkább azt javasolják, hogy rendelkezzünk egy megfelelő téli és nyári készlettel is, és cseréljük időben. A kerekek kopása kisebb lesz, mert a megfelelő időjárásban használjuk, így bár elsőre nagyobb kiadást jelentenek, jóval tovább tart majd a két garnitúra, mint két 4 évszakos gumiszett.

(X)