Elmaradnak a Szent István napi ünnepségek a járvány miatt, tűzijáték sem lesz

2020. július 16. csütörtök 10:57

Elmaradnak a Szent István napi ünnepségek a járvány miatt, tűzijáték sem lesz

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány a szerdai ülésén a járványügyi helyzettel foglalkozott. 

 

 

Vasárnap ismertették az országok háromszínű besorolását, és azt is, hogy a kormány hétről hétre áttekinti, hogy indokolt-e bármilyen változtatás.

Sok visszajelzés érkezett arról, hogy országonként egyes régiókban, tartományokban nagyon eltérő a fertőzés mértéke. Ezért a kormány indokoltnak látta, hogy módosítsa a kormányrendeletet. Az országok besorolásán nem változtatott, azonban a regionális besorolás lehetőségét megteremtette - fogalmazott.

 

A védekezés eredményességéhez az eddigi bevált szabályok fenntartása elengedhetetlen. Érvényben marad a maszkviselési kötelezettség az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön, az 500 fős feletti rendezvények továbbra sem tarthatók.

A kormánynak döntenie kellett, hogy augusztus 15-e után mi legyen - mondta Gulyás.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a tervezett Szent István napi ünnepek, beleértve a tűzijátékot, illetve a légi parádét is, elmaradnak - hangsúlyozta.

A döntés indokolt, hiszen azt látjuk, hogy a fertőzés veszélyét leginkább a tömeges nagy rendezvények hordozzák magukban. Ezért a tisztavatás kivételével az augusztus 20-i nyilvános nagy tömeget vonzó ünnepségek elhalasztása mellett döntött a kormány - fejtette ki.

Elmondta, a zenészek érthető okokból enyhítést szeretnének, és az 500 fős rendezvények engedélyezését, azonban augusztus 15-éig a kormány ezen nem kíván változtatni.

Várhatóan július végén fog ülésezni a kormány, akkor fognak dönteni, hogy augusztus 15-ét követően lesz-e ebben változás természetesen az akkori adatok fényében.

EQM