Elkezdődött a második hullám, szigorú szabályokat vezetnek be szeptembertől

2020. augusztus 28. péntek 17:22

Elkezdődött a második hullám, szigorú szabályokat vezetnek be szeptembertől

A kormány szeptember 1-vel új szabályokat vezet be - mondta Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

 

 

A miniszter kijelentette: elkezdődött a második hullám, és a márciusira emlékeztető megbetegedési adatok jellemzőek Európa-szerte: mindenütt rohamosan nő a fertőzések számok, így hazánkban is.

A júliusi adatokhoz képest nálunk is jelentősen nőtt a napi megbetegedések száma.

A behurcolás veszélye a legmagasabb - mondta Gulyás Gergely, aki szerint meg kell védeni az emberek egészségét, a gazdaságot, és biztosítani kell az iskolakezdést.

Két negatív teszt után, melyek költségét megtérítette, a tisztifőorvos engedélyével vesz részt a kormányinfón - tette hozzá a miniszter.

Egyszerre kell az idősek és az iskolás gyerekek biztonságáról gondoskodni, valamint a magyar gazdaság zavartalan működését is biztosítani kell.

Mindezekre tekintettel az operatív törzs a következő javaslatokat tette: a határvédelmi szabályok esetében visszatérünk az első hullám idején bevezetett szabályokhoz:

szeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be hazánk területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napig karanténba kell menniük, vagy 48 óra alatt kell két negatív tesztet kell bemutatniuk - emelte ki a tárcavezető.

Arról is szólt, hogy a tranzitforgalom a jövőben is biztosított, diplomáciai és hivatalos utakra van még lehetőség, a sporteseményekre pedig szigorúbb szabályok fognak vonatkozni.

A virológusok szerint ha lezárjuk a határokat, és az itthoni érvényben lévő szabályokat betartjuk, akkor kordában tartható a vírus - mondta a miniszter.

EQM - Fotó: MTI (archív)