Egymással szemben állt meg két IC - Kitüntették a mozdonyvezetőt

2019. augusztus 12. hétfő 18:30

Egymással szemben állt meg két IC - Kitüntették a mozdonyvezetőt

Vezérigazgatói elismerésben részesíti a vasúttársaság Berta Balázs Attila mozdonyvezetőt és Kovács Imre forgalmi vonalirányítót, akik augusztus 9-én, Hort-Csány állomásnál gyors helyzetfelismerésükkel megelőztek egy vonatbalesetet.  

 

A miskolci mozdonyvezetőnek ma adta át a dicséretet Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

A Hort-Csány állomásról lassan, 15 km/h-s sebességgel haladt ki a Nyíregyházára tartó Rózsa InterCity. A mozdonyvezető észlelte, hogy a váltó - eddig tisztázatlan okból - helytelen irányba áll, és erről nem kapott előzetes írásbeli értesítést. A vonalirányítóval egyeztetve megállította a vonatot.

Az ellenkező irányból érkező Borsod InterCity vonat mozdonyvezetőjét még mintegy két kilométerre az állomástól értesítette az irányító arról, hogy lassítson le 30 km/h-ra és az utasok átszállása érdekében haladjon el Hort-Csány állomás közelébe. A két vonatot kontrollált körülmények között, 200 méterre állították meg egymástól.

Az InterCity-ken 275 ember utazott péntek délután, akiket a Katasztrófavédelem segítségével pótlóbuszokra szállítottak át. A balesetben személyi sérülés és anyagi kár sem keletkezett. 

A MÁV biztonsági szervezete, az ITM Közlekedésbiztonsági Szervezete, valamint a rendőrség is vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban.

 

Forrás: MÁV