Egykori tiszteletbeli konzul ellen emeltek vádat korrupció miatt

2024. január 29. hétfő 11:33

Egykori tiszteletbeli konzul ellen emeltek vádat korrupció miatt

Nemzetközi korrupció miatt emeltek vádat egy magyar férfi ellen, aki az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzuljaként öt külföldi embernek azt ígérte, hogy tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozícióba juttatja őket - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

 

 

Azt írták, a férfi közbenjárásának eredményeként két külföldi állampolgár megkapta a kívánt pozíciót.

A vádlott az "ügyintézésekért" cserébe 213 395 euróval gazdagodott - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a főügyészség külföldi hivatalos személlyel kapcsolatban - részben vesztegetést állítva - üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint a magyar férfi 2016 és 2021 között öt külföldinek anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérte, hogy afrikai és óceániai országok tisztviselőinek segítségével - esetenként nekik pénzt juttatva - elintézi, hogy ezen országok vonatkozásában tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozíciót kapjanak.

A férfi ekkor maga is az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzulja volt, majd egy másik állam bécsi ENSZ-nagykövete, továbbá egy bécsi székhelyű nemzetközi szervezet igazgatótanácsának tagja, ahol ugyancsak ezen államok egyikét képviselte - ismertette a főügyészség.

A nyomozó főügyészség - a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult ügyben - gyanúsítotti kihallgatása után sikerrel indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését, amely mintegy 10 hónapig volt hatályban, azóta az elkövető bűnügyi felügyeletben van.

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje a férfit végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, valamint rendeljen el vele szemben mintegy 70 millió forint erejéig vagyonelkobzást - olvasható a közlem

MTI