Bezárják az ovikat és az általános iskolákat, valamint az üzletek többségét is

2021. március 04. csütörtök 11:33

Frissítve: 2021. március 04. csütörtök 12:08

Bezárják az ovikat és az általános iskolákat, valamint az üzletek többségét is

Március 8-tól, azaz hétfőtől drasztikus intézkedéseket léptet életbe a kormány a járvány terjedésének lassítása érdekében, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormányinfón.

 

 


Az elhunytak száma az elmúlt három napban 130 körül alakult, míg a napi új fertőzések száma folyamatosan emelkedett. Kedden 2764, szerdán 4211, tegnap pedig 6278 új esetet regisztráltak. Lélegeztetőgépre 581, 622 és 639 beteg szorult ezeken a napokon - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hangsúlyozta, hogy a vírus terjedése nő, és a reprodukciós ráta a legmagasabb Európában. Hozzátette, az operatív törzs azt javasolta, hogy a kormány szigorításokat vezessen be, mivel enélkül tovább emelkedne a fertőzések száma és nyitás is későbbre tolódna. Csak a személyes kapcsolatok csökkentése vezethet eredményre.

A szerdai és csütörtöki ülésen a kormány a szakértőket meghallgatta és úgy döntött, hogy az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárja. A digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki. Az üzleteket pedig március 8-től 22-ig bezárják,

kivételt képeznek ez alól az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak - jelentette be Gulyás Gergely.

Minden szolgáltatás szünetelni fog március 8-22 között, kivéve a magánegészségügyet

A konditermeket bezárják, és az igazolt sportolók meccseit is zárt kapuk mögött tartják. Minden munkaadót felkérnek arra, hogy biztosítsák az otthoni munkavégzést.

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabatéri sporttevékenység engedélyezett. Kötelező lesz szabadtéren a maszkhasználat mindenhol és szigorodik a határátlépés.

A kormány arra kér mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. Remélhetőleg a járvány utolsó szakaszában vagyunk - fogalmazott.

A nemzeti konzultáció március 15-én zárul, és ezután dönthet a kormány az újranyitás menetrendjéről, melyre várhatóan március 22-e után kerülhet sor.


 

EQM