Beintett a román nagykövet, megtagadta a párbeszédet

2019. június 07. péntek 13:01

Beintett a román nagykövet, megtagadta a párbeszédet

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, ám ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet - mondta Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.



Az államtitkár kiemelte, hogy miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt: tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a román nagykövetet, aki "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia ezek után elállt a párbeszéd lehetőségétől - jelentette ki.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy a magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttek, amelyeket az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön - mutatott rá.


Az államtitkár szerint így felmerül a kérdés: hogyan tovább, ha megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett? A román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, és azt, ahogyan a felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat - közölte, majd hozzátette: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak.

Magyar Levente szerint mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahová néhány napja ellátogatott a pápa.

Hozzátette, hogy Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a "gyalázatos esetet" és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén.

A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.


Csütörtökön az államtitkár arról tájékoztatott, hogy a magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.


MTI - Fotó: MTI/Mónus Márton