Baranyai kutyakereskedőre csapott le a hatóság, egy szaporító is bukta a mutatványt

2021. március 19. péntek 17:01

Baranyai kutyakereskedőre csapott le a hatóság, egy szaporító is bukta a mutatványt

A kutyaszaporítók és kölyökkutya-kereskedők összekapcsolt ellenőrzése során vont vizsgálat alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Baranya megyei kutyakereskedőt, valamint a hozzá kölyköket beszállító Tolna megyei szaporítót. Mindkét érintettnél olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a hatóság, amelyek együttesen csaknem milliós nagyságrendű bírság kiszabását indokolták. 

 

 

Az illegális, jogsértő kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést a Nébih egy Baranya megyei kutyakereskedőnél, aki főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket értékesít külföldre.

Az ellenőrzött fél a tevékenységhez szükséges engedélyekkel ugyan rendelkezett, viszont az azokban előírt, nyomon követhetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette.

Az adminisztrációs hiányosságok sorát tovább bővítette, hogy az érintett a kölyökkutyákat egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg.

Ezt követően a kisállatokat a szállításig külön erre a célra szolgáló építményben helyezte el, mikrochippel és dokumentációval való ellátásuk már ebben a gyűjtőtérben történt.

A kereskedőnél feltárt információk alapján a szakemberek még aznap helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak.

Bár a Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, szinte minden más tekintetben hemzsegtek a problémák: a tenyészkutyák többsége nem rendelkezett a kötelező mikrochippel, sem érvényes veszettség elleni védőoltással, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.

A Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, melynek eredményeként jelentős, összesen csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket.

A Nébih a jövőben is folytatja a szaporítók és a kutyakereskedők összekapcsolt ellenőrzését az ország teljes területén. A szakemberek a szemlék során - a jogszabályban előírt adminisztrációs kötelezettségek teljesítésén túl - kiemelt figyelmet fordítanak a kölyökkutyák életkorának, egészségi állapotának, tartási körülményeinek megfelelőségére is.

Képünk illusztráció.

Forrás: Nébih