Átalakítják a képviselők vagyonnyilatkozati rendszerét

2022. június 22. szerda 12:01

Átalakítják a képviselők vagyonnyilatkozati rendszerét

Bevezetik Magyarországon az Európai Parlament (EP) vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is - írta Kocsis Máté (képünkön) Fidesz-frakcióvezető szerdai Facebook-bejegyzésében. 

 

 

Kifejtette: "sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni".

Hangsúlyozta: a Magyarországgal szembeni "brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része", ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat "szóról-szóra beépítjük a magyar jogba". Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán - legalább ezen a területen - elkerülhetők a nemzetközi viták - jegyezte meg.

A politikus közölte: a most benyújtott javaslatuk az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat-tevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden más, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy - például polgármesterek és önkormányzati képviselők - esetében megalkotják ugyanezen szabályokat. Ez így helyes - tette hozzá.

MTI