Áramot vezettek zárkájuk ajtajába, elítélték őket

2019. július 19. péntek 12:17

Áramot vezettek zárkájuk ajtajába, elítélték őket

Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt tíz év fegyházra, illetve két és fél év börtönre ítéltek első fokon, nem jogerősen két fogvatartottat, mert 2017-ben áramot vezettek zárkájuk ajtajába - tájékoztatta a fővárosi főügyész pénteken az MTI-t. 

 

 

Ibolya Tibor közleménye szerint az elkövetéskor 18 és 17 éves féltestvéreket egy fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben közös cellába zárták.

2017. április 11-én a vádlottak a zárkaajtó melletti villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket kihúzták, és úgy állították be, hogy a drótok érintkezzenek majd a befelé nyíló fémajtóval. Ezután - mivel tudták, biztonsági kamerával figyelik őket - filctollal firkálni kezdtek a zárka falára, hogy az őröket odacsalják.

Az ügyeletes tiszt több körletfelügyelővel a zárkához ment, hogy a vádlottakkal szemben intézkedjen. A sértett börtönőrnek az volt a szerencséje, hogy az ajtót nem kézzel, hanem gumitalpú cipőjével tolta be. A befelé nyíló ajtó ugyanis ekkor érintkezett az útjába helyezett 230 volt feszültségű vezetékkel, vagyis a fémajtó áram alá került. Ez az ajtóban az élet kioltására alkalmas feszültséget nem hozott ugyan létre, de a falból kiálló vezeték halálos áramütést is eredményezhetett volna.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

Ibolya Tibor ismertette: az idősebb vádlottat - egy korábbi bűncselekménye miatt - több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt vonták felelősségre. A bíróság őt emiatt tíz év fegyházra, társát pedig két és fél év börtönre ítélte.

Képünk illusztráció.

MTI