A regisztrált idősek beoltása most a legfontosabb feladat

2021. március 11. csütörtök 16:52

A regisztrált idősek beoltása most a legfontosabb feladat

A regisztrált idősek beoltása most a legfontosabb feladat - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. 

 

 

György István hozzátette: még mindig vannak olyan 80 évesnél idősebbek, akik regisztráltak, de még nem kerültek sorra.

Az államtitkár közölte: azt kérték a háziorvosoktól, hogy a megkapott listáról a legidősebbeket részesítsék előnyben.

Elmondta: az idősek oltásához minden eddiginél több vakcinát használhatnak fel, több mint 10 ezer AstraZenecát a háziorvosok adhatnak be, ami azt jelenti, hogy a héten országos átlagban praxisonként 20-21 idős embert tudnak beoltani úgy, hogy a nagyobb praxisok több oltóanyagot kapnak. A kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik V vakcina áll a legidősebb regisztráltak rendelkezésére. Az időseket - az eddigiekhez hasonlóan - a háziorvosok értesítik, átlagosan 24 embert küldhetnek a kórházi oltópontokra.

Közölte, a háziorvosok még a héten is folytatják az oltást a Modernával, a korábban érkezett Sinopharm-oltóanyagot teljesen felhasználták.

Ismertette: vasárnapig oltják be az AstraZeneca vakcinájával azokat, akik a múlt héten kaptak értesítést, és megkezdődött a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katasztrófavédelmisek és a határvédelemben részt vevő katonák oltása is.

A szerdától szerdáig tartó oltási héten több mint 500 ezer oltás beadására van és lesz lehetőség - mondta az államtitkár.

"Minden felhasználható vakcinát a magyar emberek rendelkezésére bocsátunk, ehhez az kell, hogy az értesítettek elmenjenek az oltásokra" - hangoztatta.

György István beszámolt arról, hogy az átoltottság tekintetében Magyarország a második az Európai Unióban. Eddig 1 149 557 embert oltottak be, közülük 327 428-an már a második oltást is megkapták.

MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd