A mesterséges intelligencia térhódítása a kaszinók világában

2023. január 25. szerda 22:03

A mesterséges intelligencia térhódítása a kaszinók világában

Milyen remek lenne, ha akadna egy segítőtársunk, aki profi valószínűségszámításban! Vagy a tapasztaltak alapján ki tudná számítani, melyik szám vagy melyik szín akadhat be a rulett következő körében. Igen, ilyen turpisságokra használhatnánk mi a mesterséges intelligenciát. És mire használják maguk a kaszinók ezt az értékes erőforrást? Mi egyáltalán az a mesterséges intelligencia?

Körülvettük magunkat modern technológiával, néhány évtized alatt elterjedt a mobiltelefon és az internet használata. Ez magával vonzza a mesterséges intelligencia jelenlétét a mindennapjainkban. Így beférkőzhetett otthonunkba, de hacsak nem a természetet választjuk kedvenc szabadidőtöltésünk helyszíneként, akkor a hobbijaink közé is. Ha például érdeklődünk az online szerencsejáték iránt, akkor előbb-utóbb biztosak lehetünk abban, hogy beléjük botlunk.

Játék az online térben

Kanyarodjunk egy kicsit vissza a kaszinók világához! Már eleve a tény, hogy nem csak besétálunk egy fantasztikus épületbe elegáns ruhában, hanem akár az online térben, otthonunk kényelméből is tudunk játszani, kitágította a határainkat és egy kicsit beengedte az internetet, a mesterséges intelligenciát ezekbe a berkekbe. Online játékoldalak, mint például a magyar online casino egyre népszerűbbek, az érdeklődők számos játék közül választhatnak a kínálatból. Illúzió lenne azt gondolni, hogy a mesterséges intelligencia nem kap szerepet itt is.

Az egyik fő feladat a megfigyelés

Azt már tudjuk, hogy internetezési és fogyasztási szokásaink intenzíven megfigyelésre kerülnek a célból, hogy személyre szabott ajánlatokat kapjunk, valamint minél több időt töltsünk a képernyő előtt. A mesterséges intelligencia ugyanígy megfigyeli az online kaszinók közönségét is és példának okáért úgy alakítja a játékot, hogy az az adott játékos készségszintjének megfelelő legyen, azaz érdekes legyen számára, de ne annyira kihívás, hogy elveszítse érdeklődését. A cél ugyanaz, minél tovább a képernyő előtt, illetve játékban tartani az illetőt.

Pókerezzünk mesterséges intelligencia ellen?

Az ember sok mindenre képes, sőt akadnak köztünk zsenik is, akik tényleg különleges tehetségnek számítanak. De botorság lenne elvitatni a mesterséges intelligenciától, hogy sokkal gyorsabban oldanak meg például komplex feladatokat, különböző számításokat, mint maga az ember. Ezért nem meglepő, ha eláruljuk, hogy egy robot vagy számítógép vagy a mesterséges intelligencia bármilyen megnyilvánulása, ügyesen bánik a kártyával, remekül tud sakkozni és pókerezni is. Szóval könnyedén fel lehet őket úgy fejleszteni, hogy egy online kaszinó oldalán legyőzzék a húsvér embert. Ugyanakkor ha belegondolunk, így folyamatos vesztésre ítéljük a játékost, ami teljes mértékben ellene megy annak a célnak, hogy minél több időt töltsön a játékban. Az ember pszichológiája úgy van kitalálva, hogy egy ideig ugyan tüzeli a visszavágó lehetősége, de aztán könnyedén elveszítheti a motivációt a folytatásra. Hosszú út van a póker botok mögött, viszont kijelenthetjük, hogy sikerült eljutniuk egy olyan szintre, hogy akár profi játékosokat is képesek legyőzni. Természetesen pontosan emiatt általában nem engedett a bevetésük.

A mesterséges intelligencia rohamosan fejlődik

Ténylegesen elmondhatjuk, hogy életünk minden területén, sőt azon kívül is olyan berkekben, amelyekről fogalmunk sincs, a mesterséges intelligencia fejlődése és fejlesztése egy percre sem áll meg. Elég csak belegondolni, hogy milyen óriási előrelépések történtek az elmúlt években, illetve milyen újdonságok jelentek meg. A számítógépek bizonyos területeken sosem érik majd el az emberek szintjét, viszont vannak olyan dolgok, amelyekben egyértelműen hatékonyabbak és jobban teljesítenek.

(X)