A hűvös május miatt elhúzódik az idei szamócaszüret

2025. május 27. kedd 13:21

A hűvös május miatt elhúzódik az idei szamócaszüret

Már kapható a hazai piacokon a magyar szamóca, amelyre idén is jelentős a kereslet. Gondot okoz azonban a szokatlanul hűvös, borult májusi időjárás, amelynek következtében lelassult az érés és elhúzódik az idei szamócaszüret - közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) kedden az MTI-vel.

 

 

A közlemény szerint a fóliás termesztésből származó szamóca május első hetében jelent meg a piacon, a szabadföldi gyümölcs szedése pedig május 15-20. között kezdődött.

Kiemelték, a fóliás termés átlagos, a takart állományokat hatékonyan sikerült megvédeni az áprilisi és májusi fagyoktól, a szabadföldi termésben viszont jelentős fagykárok tapasztalhatók: térségtől függően 40-80 százalék közötti a terméskiesés.
Az időjárási viszontagságok miatt a piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat, érdemi árcsökkenés nem következett be. A június közepéig tartó szezonban markáns változásra már nem is számítanak, hacsak nem jön egy váratlan és jelentős hőséghullám.

Arra is kitértek, hogy jelenleg a szamóca betakarítása jelenti a legnagyobb problémát. A gépesítés nem megoldott, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradtságos munkával leszedhető szamócára.

Magyarországon mintegy 704 hektáron termesztenek szamócát, a termőterület az elmúlt öt évben folyamatosan bővült. 2024-ben 22 százalékkal nagyobb felületen foglalkoztak szamócával, mint 2020-ban. A betakarított termésmennyiség 2024-ben 8 ezer tonna volt, ami 500 tonnával haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A bővülés elsősorban a termőterület növekedéséből adódik, a fajlagos hozamok az elmúlt években nem változtak számottevően.

Az import szamóca az idén is szerepel a boltok kínálatában, a hazai termesztésű gyümölcs azonban beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel. A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt - fogalmazott közös közleményében a kamara és a FruitVeB.

 


 

MTI - Fotó: pixabay.com