A fiatal anyák szja-mentessége nagy segítség lenne

2022. október 02. vasárnap 11:09

A fiatal anyák szja-mentessége nagy segítség lenne

Javítaná a demográfiai mutatókat a 25 és 30 éves koruk között szülő nők személyijövedelemadó-mentességének bevezetése - hangsúlyozta a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapító-elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.


Király Nóra a kormánynak arra a tervére reagált, amely szerint ha egy 25. évét betöltött nő - akinek már nem jár a fiatalok szja-mentessége - gyermeket szül 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig adómentességet kap.

A Ficsak alapítója kiemelte: bármilyen helyzet van, háború vagy megszorítások, akkor is gondolni kell arra, hogy a jelenlegi demográfiai küzdelemben áttörést lehessen elérni.

A kormány 12 éve küzd azért, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon, és a küzdelem eddig sikeres volt - fogalmazott. Felidézte, hogy 2010-ben a hazai termékenységi ráta 1,27 százalék volt, ma pedig 1,5 százalék, tehát látszik a lassú javulás.

A családpolitikai rendszer bővítése azt segítené elő, hogy még a 20-as éveikben váljanak anyává a nők - mutatott rá. Hozzátette: az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon kitolódott a szülés időpontja, a legtöbb nő 30 éves kora után vállalja az első gyermeket. Emiatt azonban nem születik meg annyi gyerek, amennyit a fiatal nők szerettek volna, mert kifutnak az időből.

Király Nóra jelezte: jövedelemtől függően akár 50-100 ezer forintos havi megtakarítást is jelenthet egy, a munkaerőpiacra visszatérő fiatal anyának az újabb családpolitikai intézkedés bevezetése.

MTI