Virágba borult a város - Egy új, csodálatos látványt nyújtó közparkkal is gyarapodott Mohács

2021. május 06. csütörtök 14:59

Virágba borult a város - Egy új, csodálatos látványt nyújtó közparkkal is gyarapodott Mohács

A tavaszi virágdíszben pompázó mohácsi parkok, utcák látványa természetesen az évszakváltással sem lesz szegényesebb, hiszen rövidesen az egynyári virágok váltják az eddig százszámra nyílott tulipánokat, nárciszokat, árvácskákat. 

 


Megszoktuk már, hogy a Mohácsra látogatók elismerően, sőt, esetenként irigykedve jegyzik meg, milyen szépek a hatalmas parkjaink, különösen a Széchenyi tér, a Duna-parti Kolbe-sétány.

Persze az, hogy az elmúlt években megújult a Szepessy-park, a Deák-, illetve a Bensheim tér, a főtér, vagy az, hogy térburkolatot kapott a Kolbe sétány, a promenád, no meg az átadás előtt álló a Selyemgyár Kulturális Negyedben található legújabb, reprezentatív közparkot, az az önkormányzat városfejlesztő törekvésének köszönhető, amiért a pályázattal elnyert források mellé a többletkiadással sem spóroltak.

Az igazán látványos és kellemes környezet a parkokban, közterületen az elkészült beruházási munkálatok után az oda telepített növényekkel és azok folyamatos gondozásával érhető el, s ez utóbbi feladat felelőse, főszervezője sok éve Kövesdi Katalin főkertész.

- Nekünk minden évszakban van aktuális feladatunk. Az ősszel 350 fát ültettünk, egyebek mellett fűzlevelű kőrist a Lovász utcában, illetve a Sokac-révtől a Csónakházig a kiszáradtak helyett platánokat, míg a vezetékek alá gömbkőriseket telepítettünk, a virágágyásokba, edényekbe hatezer árvácskát ültettünk. A fásítást tavasszal nyolcvan földlabdással folytattuk, az elszáradtakat pótoltuk az Extrém park felé vezető út mentén, a Hóvirág-, Kossuth Lajos-, Tompa Mihály-, Kórház- és Bégpatak utcákban - sorolta az elmúlt hónapokban végzett teendőket a főkertész.

Ezekben a napokban 6000 tő egynyári virágpalántát fognak kiültetni a városban, hogy őszig többféle begónia, petúnia, rózsameténg, kúp- és záporvirág, szalvia, büdöske pompázzon a virágágyásokban, pirogránit edényekben.

- A Selyemgyár Kulturális Negyed az új, igényes növényekkel telepített parkunk, ahol a japán díszcseresznyék mellett, tulipán-, ámbrafa, illetve tetszetős évelők, bokrok kaptak helyet - hangsúlyozta Kövesdi Katalin. Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy egyre több lakóközösség vállal részt az épületek előtti virágágyások gondozásával a családi házaknál, a lakótelepeken és Újvárosban, hogy továbbra is kiérdemeljük a virágos városképért az elismerő szavakat.

Berta Mária