Mohács 500: a Miniszterelnökség képviselőinek is bemutatták a tervezett fejlesztéseket

2020. november 25. szerda 14:00

Mohács 500: a Miniszterelnökség képviselőinek is bemutatták a tervezett fejlesztéseket

Hargitai János, a mohácsi választókerület országgyűlési képviselője kalauzolta végig Pávkovics Gábor polgármester társaságában a megyei tisztségviselőket, neves szakembereket és a Miniszterelnökségről érkezett munkatársakat szerdán Mohácstól Nagyharsányig, a mohácsi csata 500. évfordulójára készülve. Bemutatták a vendégeknek a tervezett fejlesztéseket is.  

 

 

2026, a mohácsi csata 500. évfordulója kiemelt nemzetpolitikai esemény lehet, erről már februárban egyeztetett Hargitai János kereszténydemokrata képviselő Orbán Viktor miniszterelnöknél tett látogatásán.

Az évfordulóra tervezett beruházások előkészítése már javában zajlik, ennek részeként szerdán a mohácsi városházán tartottak munkamegbeszélést az érintette, majd bejárták a helyszíneket Mohácstól Nagyharsányig.

A Miniszterelnökségről érkezett vendégek, a megyei tisztségviselők, neves szakemberek megtekinthették a projekt fontos állomásait és bemutatták nekik, milyen elképzeléseket szeretnének megvalósítani az az emlékévig terjedő időszakban.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója mutatta be az emlékhely múltját és jelenét, majd dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója beszélt a múzeumról és a tudományos eredményekről.

Ezt megelőzően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is tárgyalt a tervek megvalósításról Mohácson.

Amint arról beszámoltunk, a mohácsi csata 494. évfordulóján, szombaton kiáltványt írtak alá a nemzeti emlékhelyen: ebben Hargitai János több baranyai intézményvezetővel és kutatóval közösen azt javasolta, hogy az ütközet 500. évfordulóját, a 2026-os esztendőt nyilvánítsa nemzeti emlékévvé, annak megvalósítását pedig támogassa Magyarország kormánya.

- A mohácsi csata közelgő 500. évfordulója egyszerre lehet a kegyelet, a nemzeti hősiesség és a közép-európai összefogás emlékéve - idézett a kiáltványból a kereszténydemokrata politikus. - Mohács olyan emlékezetfolyamot érdemel, amelyben "a legszélesebb összefogással hozunk létre új, maradandó, keresztény szellemi és tárgyi emlékjeleket, melyek által minden eddiginél mélyebb értelmet nyerhet a múlt és megmozdulhat a jelen.

Hargitai János kiemelte, szeretnék elérni, hogy az 1526-os események ötszázadik évfordulóját megelőző években a kormányzat kiemelten ösztönözze és támogassa a mohácsi csatával kapcsolatos történeti, régészeti kutatásokat, művészeti programokat, képzőművészeti alkotások létrejöttét és biztosítson forrásokat az emlékezést - egyben a térséget turisztikailag, kulturális és gazdasági értelemben is - szolgáló beruházásokra.

Rámutatott arra, hogy a mohácsi síkságon 1526. augusztus 29-én világtörténelmi jelentőségű csata zajlott, az nemcsak magyar, de egyszerre közép-, délkelet-európai sorsfordulót jelentett. Mivel a magyarság és szövetségesei küzdelme évszázadok után is alapzata a magyar identitásnak, önszemléletnek és történelemről való gondolkodásnak, a csata megérdemli, hogy az ötszázadik évforduló és az azt megelőző évek méltó emlékezetpolitikai eseménysort vonultassanak fel beruházásokkal, programokkal, tudományos és művészeti teljesítménnyel kiegészítve.

A részletekről szólva Hargitai János lapunknak korábban adott nyilatkozatában kifejtette: új filmek, tudományos publikációk, könyvek születhetnek, de arra is szükség van, hogy új turisztikai attrakciók is készüljenek.

Utóbbiak kapcsán kifejtette, jó esély van rá, hogy 2026-ig befejezzenek egy majd' száz esztendeje félbehagyott építkezést. Akkor tették le ugyanis a Fogadalmi Emléktemplom alapkövét, az épületet azonban máig nem fejezték be, hiányzik ugyanis a tornya.

A templom befejezése mellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhely újabb rekonstrukciója is szerepel a tervek között, valamint egy új múzeum megnyitása is, ahol a csatához kötődő tárgyi emlékeket mutatnák be egy helyen, a kor követelményeinek mindenben megfelelő formában.

Hargitai János hozzátette, hogy a Mohács 500 nem pusztán Mohács és Sátorhely számára kínál különleges lehetőséget, hanem a csatában egykoron érintett Kelet-Baranya falvainak is, amelyekben többek között szintén új emlékhelyek, helytörténeti gyűjteményt bemutató kiállítóhelyek létesülhetnek.

M. B.