Gazdag a zöldség, gyümölcs kínálat a mohácsi piacon és az árak is elfogadhatók

2015. augusztus 07. péntek 18:03

Gazdag a zöldség, gyümölcs kínálat a mohácsi piacon és az árak is elfogadhatók

A kertekben termelők közül hogy hányan veszik a bátorságot és a rekkenő hőség ellenére szombaton is kicuccolnak a piacra, az majd kiderül, bár az eladásra szánt gyümölcs, zöldségféle a termőhelyén sem lesz képes kivárni, amíg a jövő hét vége felé jön az enyhülés.

A háziasszonyok egy része gyakorlatilag május óta azon fáradozik, hogy a nyár ízeit üvegbe, zacskókba szuszakolva őrizzék meg. A cseresznye és meggy után az eperből valószínű inkább csak azok főztek be dzsemet, akik nem sokallották az árát akkor sem, amikor legolcsóbban kilónként 500 forintért kínálták - bár az élelmesebbek Horvátországból 6 kunáért beszerezték. A kajszihoz elfogadható áron juthattunk hozzá helyben és a kínálatra sem lehetett panasz.

Málnaszörpöt feltehetően az nem készített, aki a kisebb-nagyobb szemű piros „gyűszűket" a piacon vette meg, mert csupán néhány helyen kis műanyag dobozonként előre csomagolva lehetett venni és nem is olcsón. Most az őszibarackon a sor, a különböző fajta, sárga-, vagy fehér húsú, illatos gyümölcsből meglehetősen gazdag a választék. A zöldségeseken kívül a szőlőhegyi termést is többen elhozzák, kilója mérettől is függően 200-300 forint.

A gyümölcsfélék közül még a dunsztolható körte van vissza, ebből a korábbi évek tapasztalata alapján nem jellemző, hogy kistermelők a piacon árulják. Szilvából viszont általában bőséges a kínálat, amit lekváron, dszemen kívül érdemes enyhén ecetes lében üvegben is tartósítani, ami húsok mellé köretnek, vagy jól lecsepegtetve szilvás gombócnak is remekül hasznosítható.

A zöldségfélékből a cukorborsó, vagy a zöldbab első termése kinél a bevált gyakorlat szerint blansirozás után bezacskózva a hűtőládában vár a sorára, míg másnál kidunsztolva a kamra polcán üvegekben sorakozik. Olcsó a spárgatök, bár a kofáknál, aki nem tudta öntözni, koravének, azaz hiába kicsik, nem rántani valók, de főzeléknek jók. Tapasztalatom szerint ebből télire a legjobb úgy fagyasztani, ha eleve kicsit megfuttatjuk a párolt hagymás zsiradékban és a család létszámától függő mennyiséget lezárt dobozokban tároljuk. Kiolvadás után azonnal jöhet rá egy kis pirospaprika és a tejfölös habarás.

Az uborkának jó ideje tart a szezonja, valószínű az járt jobban, aki már a télire szánt javát elrakta, mert ami most terem, a hőség miatt általában kesernyés ízű. Azért a kovászos uborka még pár hétig biztos sláger lesz a családoknál, s ez akár egy nap alatt is fogyaszthatóvá tehető, ha nem kenyérrel lezárva várjuk ki, amíg „megbuggyan". Az üveg aljára nagycsokor kaporra rakott, négyfelé bevágott uborkára simán a csemege uborka eltevéséhez használt levet kell ráönteni, lezárni és pár órára kitenni a tűző napra. Felbontás után a hűtőben tárolva akár hetekig finom, roppanós marad.

Lecsó üvegben eltéve

Több évtizede bevált recept szerint öt kiló paprikához másfél kiló érett, lédús paradicsom kell. A megmosott, cikkekre vágott paradicsomot a megfelelő méretű lábosban feltéve addig főzzük, amíg levet enged, s erre öntjük a kicsumázott, felszeletelt paprikát. Állandó keverés mellett - attól függően hány adagot főzünk egyszerre - 30-40 perc múlva amikor már majdnem ellepi a lé és a paprika kezd puhulni, forrón, lezárható üvegekbe töltjük, kanállal lenyomkodva tömörítjük. Az üvegeket, pár percre fejtetőre állítjuk s végül száraz dunsztba tesszük. Minden tartósítószer nélkül eláll.

A lekvárokon kívül a befőzéseknél tömegmunkának számít a paradicsom befőzés és a lecsó eltevés. Paradicsomnak a kilóját ezen a héten zöldségesnél 150 forintért is lehetett venni a piacon, de fajtától függően átlag 2-300 forintba kerül. A vastaghúsú paprikának is hasonló az ára, viszont télire lecsónak, vagy töltött paprikának elrakni csak ezt érdemes. Lehet, hogy várni sem érdemes vele, mert a nagy meleg tönkre teheti a töveket és később már nem olcsóbb, hanem drágább lesz.



B. M.