Befejeződött Mohácson 657 milliós költséggel a távhőrendszer energetikai korszerűsítése

2013. október 16. szerda 18:11

Befejeződött Mohácson 657 milliós költséggel a távhőrendszer energetikai korszerűsítése

Egy rövid időre leállították a gépházban a kazánok működését szerdán délelőtt, hogy a Mohácsi Hőszolgáltató Kft. 657,2 milliós beruházása ünnepélyes átadásán megjelenteket köszöntők szavait a gépek robaja nem nyomja el. Szekó Józsefné, a társaság ügyvezetője az elvégzett munkálatokról az alábbiakat mondta:

- Tavasszal, amikor hozzáfogtunk a nagyszabású beruházáshoz azt ígértem, a fűtési idény kezdetére a szolgáltatást biztosítani fogjuk. Hivatalosan október 15-én, tegnap indult az őszi fűtési szezon, de az intézményekben és a lakások zömében általában már két héttel korábban is melegek voltak a radiátorok, miután a próbaüzemelésre augusztustól alkalmassá tudtuk tenni a rendszert - ezekkel a gondolattokkal kezdte a tájékoztatóját Szekó Józsefné.

- Ahhoz, hogy az 1970-es években kiépített, és mára teljesen elavult távhőrendszert korszerűsíthettük, hozzájárult a 2009-ben beadott nyertes pályázatunkra kapott 306,3 milliós állami forrás-, további 180 milliós EU-Önerő pénzalapból kapott támogatás, valamint az önkormányzat részéről biztosított 100 milliós kamatmentes kölcsön.További sajáterős hozzájárulást banki beruházási kölcsönből fedeztük. Abban pedig, hogy a 657,2 milliós beruházást az ütemezés szerint határidőre tudtuk bejezni, meghatározó szerepe volt a tervezőknek, a kivitelezőknek, és a munkálatokban részt vett valamennyi dolgozónak - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Szekó Józsefné az eseményen külön megköszönte a lakosságnak a megértő hozzáállását, amiért említésre érdemes reklamáció nélkül vették tudomásul nyáron a melegvíz szolgáltatás esetenként néhány órás, vagy pár napos szüneteltetését. Megköszönte a távhővezeték építőinek, a TERRA-21 Kft., és a Platina Bau Zrt. részéről Rikkert Tibor, Katics József, Kohl József Laczkó Tamás, Kelemen Ferenc, Pupp Gyula, Juhász József, és Szabó Ferenc odaadó munkáját, akik hóban, esőben, gyakran hétvégén is dolgoztak, aminek köszönhetően ma már fű nő a visszatemetett munkaárkokon.

A fűtőműben az új kazánok telepítője a New Konstruktív Kft. volt, részükről Rodek István, Rosta József és Kéri Ádám együttműködését, míg a hőközpontok felújítását végzett GLT Delta Kft. munkatársait, Cserkuty Lászlót, Csőke Lászlót és Kresz Viktort nevezte meg, akik a beruházás határidőre történt megvalósítását segítették. Természetesen köszönetet mondott a saját dolgozóinak is az ügyvezető, mint mondta, nélkülük a kivitelezők sem tudták volna a vállalásaikat teljesíteni. Elsősorban Arányi Csabának, Kovács Mónikának, Mezeiné Fischer Annának, Jónás Robinnak és csapatának, a szerelőknek, Bagoly Zoltánnak és a fűtőknek a példaértékű munkáját emelte ki.

- A 8520 méter hosszú, szigetelt távvezeték kiépítésével, a három új, nagyteljesítményű gázkazán beépítésével, a 27 fogyasztói hőközpont korszerűsítésével, valamint a a hálózat számítógépes telemechanikai távfelügyeleti rendszerének kiépítésével azon túl, hogy a szolgáltatás biztonságossá vált Mohács 2015 lakásában, valamint a 38 intézményben, költségtakarékosabbá is vált az üzemeltetés. A vállalati stratégiánkban ez a beruházás mérföldkőnek számit, egy következő ütemű fejlesztés, a biomassza kazán telepítése napokon belül kezdődik, amivel az egyre drágább gázenergiát kívánjuk kiváltani, sőt amint megfelelő pályázati lehetőség kínálkozik, a napenergia hasznosítását is tervezem, hogy a használati melegvíz előállítása további költségcsökkentő tényező legyen - sorolta Szekó Józsefné a fejlesztési stratégiája részleteit.

- A baloldali média jeles képviselői egyike sem kíváncsi a korszerű fűtőműre, az eddig történt fejlesztésekre, és a megvalósítás küszöbén álló újabb, a költségeket kímélő, így a felhasználók érdekeit szolgáló beruházásokra, hiszen egy sincs jelen közülük - mondta Szekó József polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszéde bevezetőjeként. Megjegyezte: a látható eredmények alapján bizonyára nem tudnának az eddigiekhez hasonló, alaptalan vádaskodástól hemzsegő írással szolgálni az olvasóiknak, így már nem is tartják fontosnak ezt az eseményt.

- A teljesen leamortizálódott, korszerűtlen fűtőmű felújítása elkerülhetetlen volt - emlékeztetett a polgármester. - Erre több társaság is vállalkozott volna - köztük külföldi tulajdonú cégek is - de természetesen azzal a kikötéssel, hogy adjuk át a városi távhőrendszer üzemeltetésének, működtetésének a jogát. Ha közülük valamelyiket is megbízzuk a feladattal, akkor a fejlesztés költségét - természetesen a nyereségével együtt - a szolgáltatást igénybevevőkkel, a fogyasztókkal az árba beépítve fizettették volna meg. Ezért is választottunk más módot, a pályázati támogatással megvalósítható beruházást, amihez a városháza fejlesztési csoportja kellő rutinnal készítette el és nyújtotta be az igényt. Az elnyert források azt jelentik, hogy lakásonként mintegy 240 ezer forint hozzájárulást kaptak a családok, amit a számlájukban senki nem fogja szerepeltetni, sőt, a kormányzati döntés értelmében a távhővel kapcsolatos rezsijük a múlt évihez képest idén 20 százalékkal csökken is.

- Kívánom, hogy a lakosság, valamint a szolgáltatást igénybevevő intézmények megelégedésére szolgáljon a megújult fűtőmű! - fejezte be gondolatait Szekó József.


Képünkön: a hőközpontot Szekó József polgármester és Szekó Józsefné a Mohácsi Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője avatta fel.