A NOB világkongresszusán sportsérülések előadója volt a mohácsi Schuth Gábor is

2014. április 22. kedd 09:27

A NOB világkongresszusán sportsérülések előadója volt a mohácsi Schuth Gábor is

Monacóban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a sportbeli betegség- és sérülésmegelőzéssel foglalkozó konferenciáját rendezték április 10-12-én, amelyen előadóként vett részt a mohácsi Schuth Gábor (képünkön) is - adta hírül a Semmelweis Egyetem Tertnevelés és Sporttudományi Kara.

A háromévente esedékes kongresszust II. Albert monacói herceg nyitotta meg ünnepélyes keretek között. A résztvevők a sérülésmegelőzés témakörében 113 nemzetközi hírű előadó prezentációit hallgathatták meg. A 24 plenáris ülés mellett 76 gyakorlati workshop, 73 tematikus előadáspanel és 233 poszterprezentáció tette még színesebbé és változatosabbá a programot. A rendezvényen 83 országból 980 szakember vett részt.

Magyarországot és a TF-et négy hallgató képviselte a nívós rendezvényen: Péter Annamária és Hegyi András PhD hallgatók, valamint Misovics Bernadette és Schuth Gábor végzős humánkineziológia mesterszakos hallgatók.

Schuth Gábor poszter-prezentációjában 11-16 éves magyar labdarúgók térdhajlító-térdfeszítő arányáról beszélt, illetve arról, hogy ez hogyan függ össze a térdhajlító-izomcsoport húzódásával, valamint az elülső keresztszalag-sérülés rizikójával.

A 60 utánpótláskorú labdarúgó felmérését felölelő munkában Péter Annamária és Hegyi András vállalt komoly szerepet, a hallgatók témavezetője Prof. Dr. Tihanyi József, a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék tanára. A téma aktualitását jelzi, hogy a térhajlító-izomcsoport és az elülső keresztszalag-sérülés megelőzésével négy plenáris ülés és több workshop is foglalkozott. A munka újszerűségét pedig az jelentette, hogy a meghívott előadók vizsgálataikat elsősorban fiatal felnőtteken végezték, míg az említett munka utánpótláskorú labdarúgókat vizsgált.