Szétnéztünk a mohácsi piacon: a gyümölcsök mellett a zöldségek, palánták sokaságából választhatunk

2021. május 30. vasárnap 11:05

Szétnéztünk a mohácsi piacon: a gyümölcsök mellett a zöldségek, palánták sokaságából választhatunk

Ugyan a piacon hétfőtől-szombatig várják az érdeklődőket, a legnépszerűbb nap továbbra is a szerda, de még inkább a szombat, akkor kerekednek fel legtöbben egy kis bevásárlásra. Sőt, sokan az éléskamrák feltöltése mellett egy kis beszélgetésre is találnak ilyenkor alkalmat, hiszen a hely az évtizedek alatt népszerű találkozóhellyé, vagy ahogy ma mondanánk, közösségi színtérré is vált. Mi is szétnéztünk szombaton. 

 

A város lakóinak apraja-nagyja rendre megfordul a piacon, s közülük sokaknak ez már rendszeres hétvégi programnak számít. A barátságos, majdhogynem családias légkör garantált, hiszen a vevők jó része legalább arcról ismeri egymást csakúgy, mint az árusok és a kuncsaftok. Így nem pusztán vásárlásra, hanem egy jó kis beszélgetésre is alkalmat kínál a piacozás.


Hát még az evésre!

Nincs piac lángos nélkül. Olyannyira nincs, hogy a népszerű ételt kínáló üzlet előtt néha sor is kialakul. A sima lángos 380 forintba kerül, a többi ára pedig 430-710 forint között mozog. Azt, hogy nagyon is megéri ennyit kiadni érte, a jóízűen falatozók sokasága igazolja.

Persze nemcsak a helyben elfogyasztható dolgokért érdemes ellátogatni a piacra, hiszen megtalálhatók ott többek között házi készítésű füstölt áruk, sajtkészítmények, termelői mézek sokasága, virágárusok, illetve biogazdálkodók terményei is.

Az őstermelők mellett a kiskerttulajdonosok árui közül is szemezgethetünk, vásárlásunkkal pedig a helyi és környékbeli termelőket is támogatjuk úgy, hogy tudni fogjuk, mi és honnan került az asztalunkra.

Az árusok között némi árkülönbség észlelhető volt néhány termék esetében, de nagyjából azonos árkategóriában mozogtak.

A fejes saláta 150 és 250 forint közötti árban volt megvásárolható, fajtától és nagyságától függően. A szezon nagy kedvence, a zöldhagyma és a retek csomója 200-250 forint volt. Az újkrumpli nagyságától függően 350 forinttól egészen 450 forintig volt kapható.

Legtöbb helyen a spenót kilóját 800 forintért kínálták. Az újrépa és az új gyökérzöldség csomója 150-200 forintba került. A paradicsom kilója 550, míg a fehér paprika 870 forintért volt megvásárolható. A spárgatök 280 forint/kg, a kelkáposzta 350, a karfiol 490, a cukkini pedig 450 forintba került.

Emellett palánták sokasága közül is válogathattak a kertészkedni vágyók. A baromfitartók pár hetes kiskacsák, csibék, libák, illetve pulykák közül választhattak.

Gyümölcsökből is bőséges volt a választék, a májusi cseresznye kilója 1200, az almáké 250-500 forint volt. A szezon sikergyümölcse, az eper kilójáért 1600 és 2000 forintot kértek. A piac fénypontját ez utóbbi jelentette, ugyanis a szemet gyönyörködtető gyümölcs és annak semmihez sem hasonlítható illata mágnesként vonzotta a vásárlókat.

Márkus Hanna