Mohácson dolgozik az Év Orvosa pályázat egyik nyertese, dr. Brajka István neurológus

2015. április 04. szombat 05:52

Mohácson dolgozik az Év Orvosa pályázat egyik nyertese, dr. Brajka István neurológus

Az egyik legnagyobb gyógyszergyártó Év Orvosa pályázatára beküldött történetek alapján az Astellas-díj napokban tartott átadási ünnepségén az Ifjú Kiválóság Díjat vehette át a Mohácsi Kórházban dolgozó dr. Brajka István.

A Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa, dr. Csizmadia Csaba büszkén jegyezte meg, hogy idén az országban három orvos munkásságát ismerték el Astellas-díjjal, s egyikük a neurológiai osztályon 2009-től dolgozó dr. Brajka István.

Amint arról hírportálunkon korábban már beszámoltunk, az Év Orvosa díjra bárki javaslatot tehetett a maga, vagy hozzátartozója kezelésének, gyógyulásának története leírásával. Brajka doktor ajánlója az alábbiakat tudatta:

„Dr. Brajka István doktor urat 2010 júniusában ismertem meg. A mentő vitt a Mohácsi Kórházba látótér-kiesés és zsibbadás miatt. Nagyon megijedtem, féltem, amikor bevittek a sürgősségire. Pár pillanat után megállt mellettem egy végtelenül kedves orvos, s ez a perc örökre megmaradt az emlékezetemben. Először is bemutatkozott, megsimogatott, majd elvégezte a vizsgálatokat, de közben megnyugtatott, hogy nem lesz semmi baj, mindent megteszünk, de egy pár napot itt kell maradni az osztályon.

Befektettek a neurológiai osztályra, ahol a nővérek szinten kedvesen fogadtak. Brajka doktor többször is bejött, megkérdezte, hogy vagyok. A kedvessége, a nyugtató szavai már fél gyógyulást jelentettek számomra. Akkor már éreztem, hogy a betegségem ellenére nagyon szerencsés vagyok, hogy egy ilyen kedves orvos kezel. Tiszta szívből mondom, Pécsett szinte már minden kórházban voltam, de ilyen biztonságban sehol sem éreztem magam, mint a mohácsi neurológiai osztályon.

Egy alkalommal nem volt betegkísérő és Brajka doktor kísért el az ultrahang vizsgálatra, végig beszélgettünk, szinte elfelejtettem, hova is megyek. Brajka doktorban tökéletesen megbízom, ha bármi problémám van, esetleg nem is neurológiai és telefonon felhívom, mindenkor készségesen mondja: „Bátran hívjon, szívesen segítek."

Elhivatott szakorvos

Dr. Al-Emad Khaled, a Mohácsi Kórház neurológiai osztályvezető főorvosa egyebek mellett így vélekedik dr. Brajka Istvánról: Szigetvárról hat éve rezidens orvosként érkezve gyorsan beilleszkedett az osztály és a kórház gyógyító munkájába. Neurológus szakorvosi vizsgája megszerzése óta klinikai elektorfiziológiai képesítést is szerzett, szakterülete az epilepszia, epilepsziás betegek kezelése, gondozása. Jól felkészült, folyamatos az önképzése. Nyíltsága, megnyerő kommunikációja és szakmai elhivatottsága segítséget nyújt, hogy a betegek átvészeljék a számukra oly nehéz időszakot.

2010 óta évente kétszer megyek infúziós kezelésre, az időpont egyeztetéskor mindenkor kedvesen úgy köszön el, hogy „akkor várjuk". Erre az osztályra a betegségem ellenére szívesen megyek, mert az orvosok és a nővérek szeretete, kedvessége családias légkört teremtenek itt. Brajka doktor arcán sokszor látszik a fáradtság, de a szemében mégis látni az örömöt, amikor bármelyik beteg azt mondja, köszönöm, jobban vagyok.

A betegekkel való kapcsolata, figyelmessége példaértékű. Egy betegnek, ahogy nekem is, a megnyugtató szavak, kedves mosolyok jelentik a gyógyulást, szinte nem is foglalkozom a betegségemmel, és ezt Brajka doktor úrnak köszönhetek immár négy éve. Mindent elmond a betegségről és a várható gyógyulásról.

Sok Brajka doktorhoz hasonló orvosra volna szükség a kórházaknak. Teljes szívemből kívánom munkája elismerését, mert ha valaki, Ő minden szempontból megérdemli. A tudása, szeretete, kedvessége, lelkiismeretes odaadó munkája felülmúlhatatlan."

Képünkön: dr. Brajka István a neurológiai szakrendelőben.

B. M.