Végre kezdődik: csütörtöktől ismét a busóké a város, húshagyó keddig áll a bál

2020. február 19. szerda 12:56

Végre kezdődik: csütörtöktől ismét a busóké a város, húshagyó keddig áll a bál

Minden eddiginél többel, 1750 maskarással űzik a telet csütörtöktől a mohácsi busójáráson. Rajtuk kívül 350 népművész, árus és vendéglős, s harmincöt helyszínen nyolcvan program várja a vendégeket az akár százezer látogatót is vonzó, csütörtökön kezdődő busójáráson.  

 

 

Kisfarsangkor, azaz csütörtökön kezdődik a hat napon át tartó busójárás, az első rendezvényt az Ifjúsági Centrumban tartják fél tíztől a gyerekeknek, ahol maszkot ölt apraja-nagyja.

A Busóudvarban busókerék-vetékedőt szerveznek 11 órától, majd három órakor indul a gyerekek felvonulása a Sokac-körtől. A Széchenyi-téren gyermek tánc- és busócsoportok, busójárási eszközök bemutatóját láthatják az érdeklődők, fél öttől táncház kezdődik.

Dresszkód: laza

A busójárás szervezői, ahogy mindig, idén is néhány jó tanáccsal, kéréssel fordulnak a vendégekhez azért, hogy mindannyian csupa kellemes emlékkel távozzanak Mohácsról. Ilyen például, hogy a három év alatti gyermekekkel inkább kerüljék el a szülők a tömeget, a felvonulókat, hiszen például az ágyúlövésektől vagy a kolompolástól megijedhetnek a kicsik. Babakocsival veszélyes lehet a közlekedés a busók között, mivel a maszkásoknak a szemnek fúrt kis lyukak miatt nincs térlátásuk. Szintén érdemes azt az intelmet is megszívlelni, hogy ne a legjobb, legelegánsabb ruhánkban vessük bele magunkat a forgatagba, hiszen könnyen bepiszkolódhat, példának okáért a tömegben kifröccsenhet valaki forralt bora. A máglyaégetésnél pedig arra is ügyeljünk, hogy a parázs és pernye szállhat a ruhánkra, bőrünkre.

A keddig tartó busójárás hat napja alatt harmincöt helyszínen mintegy nyolcvan, többségében ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. A hagymányos kínálat mellett többe között táncházakkal, bálokkal, kiállításokkal, busóbemutatókkal, gasztronómia ízelítőkkel is készülnek a szervezők.

A családok számára is kínálnak érdekes programokat: egyebek mellett a Csizmás kandúr című színházi előadás várja majd a kisiskolásokat a Kossuth Filmszínházban, a Kanizsai Dorottya Múzeumban pedig kézműves foglalkozásokat tartanak.

Fizetős parkolók is lesznek

A busójárás napjai alatt a teljes városmagot lezárják az autósok előtt, a főbb helyszínek egyikét sem lehet kocsival megközelíteni, de a tágabb értelemben vett belvárosban sem lesz érdemes megállással próbálkozni. A korlátozások egy része már csütörtöktől érvényes, egészen jövő keddig estig szólóan.
A parkolási gondok enyhítésére az autósok kijelölt parkolóhelyeket vehetnek igénybe vasárnap a vásártéren és a székgyárnál.
Ezeken a helyeken - idén először - fizetni kell, a parkolási díj - egész napra - gépjárművenként ezer forint. Ezért az összegért az ott megállókat ingyenes különjáratokkal szállítják be a városba, a buszok 11.00 és 20.00 óra között járnak fél óránként.
Pécsről Mohácsra vonattal is el lehet jutni, a hétvégén egyes szerelvényekkel átszállás nélkül is.
Az autóbuszok sűrűbben járnak: vasárnap reggeltől késő estig gyakorlatilag óránként közlekednek, a menetidő jellemzően egy óra. Budapest és Mohács között szombaton és vasárnap is sz eredeti menetrendtől eltérve plusz járatokat is indít a Volán. (A részletekről a társaságok honlapján lehet tájékozódni.)

A közönség zenei szórakoztatásáról mások mellett az Alma, a Poklade, a Kis Kata zenekar és a Maszkura együttes, valamint a Zora néptánccsoport és Menyhárt Éva is gondoskodik majd a rendezvényen.

A télűzésben 64 busócsoport 1750 busója és egyéb maskarása vesz majd részt, még soha nem voltak ennyien a főszereplők.


Tekintettel arra, hogy esztendőről-esztendőre nő az érdeklődés a busójárás iránt, egyre többen érkeznek az eseményre, ezért már korábban is több olyan változtatást végrehajtottak a szervezők, amelyek azt a célt szolgálták, hogy elkerüljék, hogy egy-egy időpontban egy helyre koncentrálódjon a tömeg. Ezt megelőzendő a Széchenyi tér, a Deák tér és a Busóudvar mellett a Szerb templom udvarán is felállítottak szabadtéri színpadot, ahol a többi helyszínhez hasonlóan LED-falon is lehetett követni az eseményeket, ez idén is így lesz.

Pénteken délután a Széchényi és a Deák téri szabadtéri színpadon busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be és lépnek fel a közönség előtt.

Versendi Kovács József és barátainak koncertje - Söndörgő, Vujicsics, Dunavkinje, Vizin zenekar, Csonka Balázs és bandája - délután hat órakor kezdődik a moziban.

Szombaton délelőtt a belvárosban kinyit a népművészeti- és kézműves vásár. A Busóudvarban látványfőzés közben ismerkedhetünk Mohács ízeivel, s közben zenekarok, busók és tánccsoportok bemutatóit nézhetjük, hallgathatjuk. Délután kettő órakor indul a Botos csoport busólakodalmas menete. Négy órától a Zora tánccsoport bemutatója, majd táncház lesz a Széchenyi téren.

Farsangvasárnap, a busójárás fő napján annyiféle programból lehet majd választani, hogy most csupán ízelítőt adunk a kínálatból: délelőtt 10 órától a Kolompos busócsoport tagjaival találkozhatunk a Szerb templom udvarában, ahol a színpadon zenekarok, táncosok, busócsoportok bemutatóit is láthatjuk.

 

A Széchenyi téren fél tizenegytől Sokac táncház kezdődik Darazsacz István vezetésével. Délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói, majd a busók csónakos átkelése a Dunán következik a programbanA nap egyik fénypontja, a busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul, közben a Széchényi téren Menyhárt Éva sokac népdalokat énekel.

A busóavatás után kezdetét veszi az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchényi tér közepén felállított máglyát fél hatkor gyújtják meg a busók.

Hétfőn délután egy órától Kersics Anka emléktábláját koszorúzzák meg a Sokac-körben, majd a busók hagyományos házról-házra járása következik a Kóló téren és a környező utcákban.

 

A busójárás zárónapján, kedden délután három órakor a Kóló térről indul a busócsoportok felvonulása. Öt órakor a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi tér színpadán, majd hat órakor ismét meggyújtják a máglyát és elégetik a telet jelképező koporsót.

A teljes, részletes program napi bontásban megtekinthető lesz a Mohácsi Újság.hu-n.

A jelenlegi előrejelzés alapján nemhogy hó, komolyabb eső sem várható a héten, kellemes, tavaszias lesz az időjárás, így minden bizonnyal nagyon sokan - a szervezők várokozása szerint -, naponta 50-60 ezren, vasárnap pedig akár százezren is érkezhetnek Mohácsra.

 

 


Képünkön: (archív) Baráth Gábor busómaszkkészítő bajuszt kötöz maszkhoz mohácsi műhelyében.

 

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)