Vasárnap ismét Mohács lesz a világ közepe, százezren is érkezhetnek a busójárásra

2019. március 01. péntek 16:29

Vasárnap ismét Mohács lesz a világ közepe, százezren is érkezhetnek a busójárásra

A télűző népszokás 1783 óta íródó történetében látogatócsúcs is születhet vasárnap, a busójárás híre messziről is csábítja a vendégeket.  


Ha kedvező az időjárás, mindig jóval többen látogatnak el a mohácsi busójárásra, mint amikor röpködnek a mínuszok vagy szakad a hó: az ezzel kapcsolatos előjelek idén nagyon kedvezőek, az esemény csúcspontjára, vasárnapra napos idő, s legalább tíz fokos csúcshőmérséklet ígérkezik. Hogy ez valóban így is legyen, arról a busók is igyekeznek gondoskodni, kisfarsang napja óta kolompolástól, kerepeléstől hangos a város.

Bár a kulisszák mögött még ezekben a napokban is nagyon sokan és sokat dolgoznak, az előkészületek gyakorlatilag befejeződtek, állnak a szabadtéri színpadok, az árusok, a fellépők jó része már a városban van, az étel-italkészletek feltöltve várják a vendégeket.

Nemcsak az ország minden szegletéből, minden kontinensről is érkeznek látogatók Mohácsra, a télűző népszokás híre nagyon messziről is csábítja a vendégeket - akár százezren is érkezhetnek.

Az autósokat már a Mohács határában, a bevezető utak mentén felállított információs pontokon igyekeznek segíteni az eligazodásban. A szervezők újra és újra felhívják a vendégek figyelmét, hogy kocsival nem érdemes a belvárosig hajtani, mert az oda vezető utak jó részét lezárták, s szabad parkolóhelyeket sem találni, ezért tanácsos már a Kossuth Lajos utca környékén megállni, ahonnan pár perces sétával elérhető a belváros.

Szombaton is reggeltől késő estig kínáltak programokat a szervezők a városba érkezőknek, a főtéren és Deák téren felállított színpadokon és az egyéb helyszíneken egyaránt.

A busójárás tetőpontján, vasárnap a hagyományos menetrend szerint kerülnek sorra a leginkább várt programpontok. Délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói lesznek láthatók, majd csónakkal átkelnek a busók a Dunán.

A busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul a Kóló térről, majd kezdődik az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchényi téren állított máglyát hat órakor gyújtják meg. (A rendezvények teljes sora napról napra nyomon követhető a Mohácsi Újság.hu-n.)

Képünkön: busók készülődnek egy mohácsi szénapadláson a busójárás első napján,

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás