Újra megtelt a Széchenyi tér, sok ezer ember előtt temették el a telet a busók - Fotók!

2018. február 13. kedd 19:20

Újra megtelt a Széchenyi tér, sok ezer ember előtt temették el a telet a busók - Fotók!

Húshagyókedden véget ért az idei busójárás, miután a Széchenyi téren máglyára vetették a telet szimbolizáló koporsót. 

Csaknem teljesen megtelt kedden, a busójárás zárónapján is a Széchenyi tér.

A busók a Kóló térről indulva vonultak be a főtérre, a színpadon néptáncosok, tamburások szórakoztatták a közönséget.

A téren legalább tízezren várták a busókat.

 

A máglyát, s rajta a telet jelképező koporsót szürkületkor gyújtották meg, amivel véget ért a busójárás, de a mulatság még bizonyosan nagyon sokáig tart majd.

 

Hogy a télűzés mennyire volt sikeres, az a következő napok időjárása függvényében válik el, de hogy az esemény parádésan sikerült, azt máris kijelenthetjük.

Bár a rekordok döntögetése messze nem a legfőbb cél, a maszkások minden korábbinál nagyobb számban vettek részt a busójáráson, több mint 1300-an. A látogatók számát illetően még nincsenek adatok, mindenesetre feltűnő volt, hogy nem pusztán a busójárás hagyományosan leglátogatottabb napján, vasárnap volt tömeg a városban, hanem például szombaton is nagyon sok vendég érkezett.

Húshagyókeddet követően, szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.

Hamvazószerdán és a rákövetkező vasárnapon a katolikus hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával jelöli meg a pap, miközben hagyományosan ezt mondja: "Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!" vagy: "Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!" - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma.

A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.

Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert "lelkileg egyesülni" az "igazi áldozattal, Jézus Krisztussal" - írták.

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás