Újra birtokba vehetik a védett vízimadarak a Mohácsi-sziget élőhelyeit

2021. november 05. péntek 13:38

Újra birtokba vehetik a védett vízimadarak a Mohácsi-sziget élőhelyeit

Lezárult két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi terület, a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak megújítása, közölte a nemzeti park. A mintegy háromszázmillió forintból elvégzett műszaki beavatkozásoknak köszönhetően már az idei évben sikerült mindkét vízrendszert teljesen feltölteni, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenésének és megtelepedésének.

 

A Dávodi Földvári-tó egyik tóegységénél a telepesen fészkelő madárfajok, mint például a nagy kócsag és a kiskócsag, zavartalanul kezdhettek a költéshez.


Két másik tóegység kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg táplálkozni, illetve több faj is költéshez kezdett a part menti növényzetben (cigányréce, böjti réce, szárcsa, nyári lúd).


A felújított vízügyi műtárgyak segítségével és a kikotort szakaszoknak köszönhetően vízzel telt meg a Karapancsai erdei-tavak legnagyobb tóegysége és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez.

Késő tavasszal már tojásos fészekaljait találtuk a nyári ludaknak, nagy számban voltak jelen szárcsák és rendszeresen megjelent vadászni a rétisas.


Összességében elmondható, hogy a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása
érdekében elnyert európai uniós támogatás segítségével megvalósulhat a szárazodó
Mohács-sziget területein az ökológiai állapot javítása és megőrzése, illetve a jellegzetes
vizes és vízi élőhelyek kiterjedésének, erdei élőhelyek vízellátásának növelése.

 

 

 


 

Forrás: DDNP