Új sportuszoda épülhet Mohácson - A régi létesítményt már kinőtte a város

2022. október 01. szombat 10:04

Új sportuszoda épülhet Mohácson - A régi létesítményt már kinőtte a város

A 2007-ben átadott  tanuszoda mára a szigorú időbeosztás ellenére esetenként kényelmetlenül zsúfolt, ezért a lakosság, valamint a sportszakosztályok részéről mind gyakrabban felmerülő igény a létesítmény továbbfejlesztése. Ezekre figyelemmel a szomszédos telken új tanuszoda épülhet, amelynek kiviteli tervei pályázati forrásból készülnek el. Az építkezés első üteme - kedvező pályázati döntés esetén - hamarosan megkezdődhet.

 

A bővítésre adott a lehetőség a szomszédos telek megszerzésével, amelyről már év elején döntést hozott a képviselő-testület.

 

 

Mohács - a megyében egyedüliként - bekerült a Magyar Úszó Szövetség Úszó Nemzet Programjába, amely az óvodás és általános iskolás gyermekek úszásoktatásának harmadik osztályig történő bevezetéséhez szükséges oktatási, infrastrukturális, szakmai és módszertani területeit fogja össze.

A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra ösztönzése, míg a középtávú cél, hogy minden gyermeknek lehetőséget teremtsenek a vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. évfolyama befejezéséig.

- A jelenlegi ingatlanon a helykihasználás maximális, vagyis, a bővítéshez, fejlesztéshez egy erre alkalmas ingatlan szükséges - hangsúlyozta lapunknak korábban Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere.

 A bővítésre adott a lehetőség a szomszédos telek megszerzésével, amelyről már korábban döntött a képviselő-testület.

A mintegy tizennégy hektáros terület a Magyar Állam tulajdonában és a Magyar Államvasutak Zrt. vagyonkezelésében van. A MÁV-Start Zrt.-vel sikerült megegyezni arról, hogy az ingatlannak melyek azok a részei, amelyek nem szükségesek részükről az üzemszerű működéséhez, de jó megoldást jelenthetnek az uszodabővítéshez.

Így telekalakítási eljárással létrehozható egy 3229 négyzetméter alapterületű ingatlan, ami olyan lényeges útszakasz önkormányzati kezelését is lehetővé teszi, amellyel biztosítottá válik az útról nyíló ingatlanok megközelítése, s egyúttal szerepe lesze a leendő Duna-híd kerékpáros megközelítésében.

További, kedvező fejlemény - amint az MTE 1888 éves beszámolójából kiderül -, hogy a sportuszoda engedélyes tervezési költségeire 57 millió forint, vissza nem térítendő pályázati támogatást nyertek el. 

A tervek megvalósításának első üteme előreláthatólag a 2022/2023 - as évadban kezdődhet meg, kedvező pályázati és kormánydöntés után.


M. B.