Szűkült a mezőny: 15 egyéni képviselőjelölt közül választhatunk április 8-án

2018. március 10. szombat 09:38

Szűkült a mezőny: 15 egyéni képviselőjelölt közül választhatunk április 8-án

Péntek éjfélig kellett dönteniük az egyéni választókerületi bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről, vagyis arról, sikerült-e összegyűjteniük a félezer érvényes ajánlást. A mohácsi választókerületben tizenöten versengenek a voksokért április 8-án. 


Az egyéni országgyűlési képviselő-jelöltek bejelentésének határideje hétfő délután négy órakor lejárt, a helyi választási bizottságoknak ezt követően négy napjuk volt arra, hogy - a választási irodák ellenőrzése alapján - megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük.

A munka még az utolsó órákban is zajlott, országszerte több száz döntést hoztak meg, amelyek eredményét aztán rögzítették az informatikai rendszerben.

Ennek eredményeképp kialakult a teljes mezőny.

A baranyai 3-as, mohácsi székhelyű választókerületben tizenöt egyéni jelölt közül választhatunk április 8-án, a bizottság 23 aspiráns nyilvántartásba vételét utasította el - azaz nekik nem sikerült összegyűjteniük ötszáz érvényes ajánlást.

Még nyitva a nemzetiségi névjegyzék

Még csaknem két hétig, március 23-ig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni. Eddig 57 ezren éltek ezzel. A március 6-i határidőig mind a 13 nemzetiség országos listát állított, azokat a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba is vette. Ez azt jelenti, biztos, hogy valamennyi nemzetiségnek lesz szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új Országgyűlésben, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 8-án.
Ha pedig megkapja egy adott nemzetiség a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét, akkor a nemzetiség kedvezményesen juthat országgyűlési mandátumhoz az országos listáról. 2014-ben 22 022 voks kellett a kedvezményes mandátumhoz.

Közülük választhatunk:

Antal-Haszonics Hajnalka ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Bosnyák András (LMP)
Buzgó Krisztina (HHP, Hátrányos Helyzetűek Pártja)
Dr. Hargitai János (Fidesz-KDNP)
Horváth József (MUNKÁSPÁRT)
Kóródiné Sárközi Rita (MCP, MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT)
Lakatos Csaba (CSP, Családok Pártja)
Lőrinczné Németh Marianna Sarolta (HAJRÁ MAGYARORSZÁG!)
Lukács János (DK)
Mihálovics Ibolya (IMA, A MI PÁRTUNK)
Orsós Erzsébet (MEDETE PÁRT, Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja)
Prim Géza (FKGP)
Szaksz Adrienn Zsanett (SEM, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt)
Szőcs Norbert (JOBBIK)
Winkler Roland (HAM, Haladó Magyarországért Párt)

A választók július 9-ig kérhetnek tájékoztatást a választási irodáktól, mely jelölt ívén szerepel az ajánlásuk. A választási irodák az ajánlások ellenőrzésekor rögzítik a választási informatikai rendszerben, hogy a választópolgár ajánlott-e jelöltet, és ha igen, melyiket; erre azért van szükség, mert egy választópolgár ugyan választókerületének több jelöltjét is ajánlhatja, de egy jelöltet csak egyszer. Így kérésre az irodák meg tudják mondani, hogy a választópolgár adatai melyik jelölt ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek.
A választópolgárok a lakóhelyük szerinti egyéni választókerületi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől kérhetik a tájékoztatást. 


Az ajánlóíveket az illetékes választási irodának a szavazást követő 90. nap utáni munkanapon - július 9-én - kell megsemmisítenie, eddig lehet tájékoztatást kérni az irodától.

M. B.