Szombattól megint szabad a tánc: néptáncosok veszik birtokba a Széchenyi teret

2019. augusztus 16. péntek 09:30

Szombattól megint szabad a tánc: néptáncosok veszik birtokba a Széchenyi teret

Repül az idő: 1996-ban rendezték meg az első Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivált, szombaton pedig már a huszonharmadik következik. Helyi és környékbeli együttesek mellett külföldi csoportok is bemutatják műsorukat a mohácsiaknak. Idén a programokra a Széchenyi téren kerül sor, a közönséget ezer ülőhellyel várják.


A kezdet kezdetén azért hozták létre a fesztivált a szervezők, hogy a mohácsi együtteseknek lehetőséget teremtsenek a fellépésre, aztán az évek során olyannyira népszerűvé vált, hogy fokozatosan bővítették a programokat. Nemcsak a közönség érdeklődése töretlen, a táncosok számára is komoly rangot jelent a részvétel, így egyre nívósabb produkciókat láthatnak a mohácsiak és a máshonnan érkező vendégek.

Az immár huszonharmadik néptáncfesztiválon az együttesek a művészeti iskola felújítása miatt nem ott, hanem a Széchenyi téren felállított színpadon mutatják be műsorukat négy napon át, este nyolc órától. A közönséget ezer ülőhellyel várják.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 17-én a legmesszebbről, a Mexikóból érkező Grupo de Danza Folklorica Zaragoza , illetve Észak-Macedoniából a KUD Ilinden Struga táncosai szerepelnek.

Mellettük ezen a napon fellép a Sátorhelyi Néptánc Együttes két tánccsoportja: a közelmúltban a komlói régiós megmérettetésen bronz minősítést kapott gyermekcsoport, és szekszárdi országos néptánc-fesztiválon különdíjjal jutalmazott felnőttek.

Az első nap a Mohácson jól ismert és nagy népszerűségnek örvendő Zora Néptáncegyüttestõl szerb táncblokkot is láthatunk.

Vasárnap az ukrán FolkGroup „Colors of Volyn" együttest láthatjuk, fellép a Mohácsi Sokacok Olvasóköre Tánccsoportja, ők a mesésen szép népviseletükben egyebek mellett a dunai mosás koreográfiáját is bemutatják, míg a nap harmadik fellépőjeként Kozármislenyből a Józsa Gergely Néptánc Egyesület magyar táncokat mutat be.

Augusztus 19-ére a város több nemzetiségét gazdag repertoárjával és igényes kivitelű viseletében évtizedek óta, országosan elismerten is a legmagasabb színvonalon előadó Mohács Nemzetiségi Néptánc-együttes magyar táncokkal készül.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttesen kívül a színpadon a Fekete-tenger keleti partjáról,a Kaukázus gyöngyszemének is tartott Grúz együttes, a Folk Dance Group „Ensamble Erisa", valamint a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület fellépése színesíti.

A Fesztivál Klub és a Táncház a hagyományoknak megfelelően mindhárom nap 22 órától idén is várja a közönséget, melynek a helyszíne ezúttal az Ifjúsági Centrum szabadtéri színpadán lesz.

A nemzetközi néptáncfesztivál zárónapja augusztus 20-a, amikor a Fesztivál Gálán egymás után a tizenegy tánccsoport színpadra lép.

Rossz idő esetén a programokat a moziban tarják meg.

Képünkön: (archív) a mohácsi Zora Néptáncegyüttes az egyik korábbi fesztiválon.

Forrás: EQM - Önkormányzati Hírek